Diari La Veu del País Valencià
Pablo Iglesias: tic-tac, tic-tac…

Raimon Ribera / València.

Pablo Iglesias ha sigut hui rebut per milers de persones a l’acte Podemos a la ciutat de València. Més de 8.000 assistents han omplert el pavelló de La Fonteta de Sant Lluís per escoltar el líder de la formació, que ha estat acompanyat pel secretari d’estratègia política, Íñigo Errejón, el secretari general de Podem a la ciutat de València, Jaime Paulino, i Ángela Ballester, una de les dues integrants valencianes del Consell Ciutadà del partit. A més d’això, centenars de persones s’han hagut de quedar fora del recinte ja que les entrades s’havien esgotat a través d’internet en les primeres hores.

El primer a parlar, Paulino, ha volgut remarcar la necessitat de crear centres educatius en condicions i ha assenyalat el PP com a responsable de les escoles amb barracons, com el cas de l’escola 102, i d’una política educativa que ha portat a la precarització de l’escola pública.

Per la seua banda, Ángela Ballester, que ha començat citant Fuster: “tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”, ha destacat que els valencians som, de tot l’estat espanyol, el territori que més està patint la crisi. “Un quart de la població viu sota el llindar de la pobresa i estan afectats per processos d’exclusió social. Som líders en fracàs escolar. Més de la meitat dels joves estan en l’atur”, ha dit, i ha incidit en la necessitat de canvi i la recuperació de la sobirania popular.

Íñigo Errejón, una de les cares més visibles de la formació, i segurament també el més sensibilitzat de cara als assumptes nacionals, ha començat saludant i donant les gràcies «als professors d’Escola Valenciana per la seua tasca en la defensa de l’ensenyament en valencià, públic i de qualitat, i als treballadors de Canal 9», aclarint així alguns dels dubtes que s’havien obert aquesta setmana passada arran les paraules de Pablo Iglesias entorn a la qüestió lingüística. També així ha exigit la necessitat de defensar la cultura de l’horta de València i ha aprofitat per atacar Rita Barberà per les seues intencions de continuar eixamplant la ciutat i urbanitzar l’horta.

Ha parlat també de la corrupció endèmica que assola el País Valencià, expressió que ha usat per referir-se al territori al llarg de la seua intervenció, i ha recordat quan Rajoy donava com a exemple de bon govern a Camps. Errejón ha destacat que des de llavors han sigut imputats més de 140 membres del Partit Popular, entre ells el president Camps, i ha demanat al PP que s’assumisquen les responsabilitats polítiques adients.

Per acabar s’ha mostrat crític també amb la corrupció generalitzada i sistemàtica assenyalant que, complint la promesa de semblar-se a Camps, el seu govern s’ha convertit en el govern de saquejadors que han venut la sobirania a la Troica i que han abandonat les bases socials del país.

Pablo Iglesias ha pujat a l’escenari ovacionat i al crit de “President!” per un pavelló ple de gom a gom que l’esperava entusiasmat. Una vegada al faristol ha entonat el “tic-tac” recurrent sobre el que ha girat el seu discurs. Ha saludat Txipras, homòleg grec que hui viu les eleccions que apunten conduir-lo a la presidència. “Hui a Grècia comença el tic-tac, tic-tac, volem que s’escolte prompte també a l’Estat espanyol”, i per això ha aprofitat per convidar a la manifestació del 31 de gener a Madrid.

“La pàtria és la gent, la pàtria és poder portar els teus fills a una escola pública, que els malalts d’hepatitis tinguen medicaments, que t’atenguen a l’hospital o que els responsables polítics donen la cara quan hi ha un accident”, ha dit tancant l’ull a les víctimes de l’accident de Metro, menyspreades constantment pel govern popular. Tampoc “la pàtria és promoure la Fórmula 1, ni són mitjans de comunicació públics controlats pel PP”, en referència a Canal 9.

L’acte ha tancat amb la lectura de la carta d’una xiqueta de 9 anys, Nerea, que ha acabat pujant a l’escenari mentre sonava ’Al Vent’ del xativí Raimon.

Comparteix

Icona de pantalla completa