Diari La Veu del País Valencià
Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust
RedactaVeu / EP / València / Madrid

El dia internacional de commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust se celebra des del 2005 cada 27 de gener.

L’objectiu és, segons les Nacions Unides, condemnar sense reserves “totes les manifestacions d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basades en l’origen ètnic o les creences religioses”.

A més, enguany, es commemora el 70 aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (Polònia), una data que va marcar també la fi de la persecució i extermini per part dels nazis als jueus europeus i altres col•lectius.



Auschwitz-Birkenau va ser un dels camps de concentració on es van assassinar en massa a més persones.
Durant l’Holocaust –Shoá en hebreu- o “la solució final” –per als nazis- s’exterminaren al voltant de 6 milions de jueus, molts d’ells distribuïts en camps de concentració de tot Europa. Només en Auschwitz es van matar més d’1,2 milions de jueus, segons l’Institut israelià Yad Vashem, més conegut com a Museu de la Memòria de l’Holocaust de Jerusalem.


Camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau.
El primer camp d’extermini

El primer camp de concentració nazi va ser Dachau, situat prop de Munich i el lloc on van portar a jueus, comunistes, socialistes i liberals. Per ací van passar més de 200.000 presoners i van morir oficialment unes 30.000 persones. Aquest lloc posaria les bases del que serien la resta de camps de concentració, dels quals va haver-hi desenes repartits principalment pel centre d’Europa.

La informació sobre els crims comesos en aquests camps és merament una estimació, ja que en alguns casos es va tractar d’esborrar les petjades de les atrocitats comeses i, en uns altres, les xifres d’assassinats són simplement una petita mostra de la tragèdia aconseguida.

Comparteix

Icona de pantalla completa