Denuncien el 'total col·lapse' de La Fe

Llits en el passadissos, amuntegament de malats, esperes a urgències de fins a 2 dies, malalts vírics entre la resta de pacients i falta de personal sanitari en urgències són alguns dels dramàtics efectes denunciats per la Coordinadora Antiprivatització
30 gener 2015 01:00h
L. Part / València

La situació a l’Hospital La Fe, el vaixell almirall del sistema sanitari del País Valencià, està completament desbordada. Els mateixos treballadors han denunciat la situació d'amuntegament dels malalts i la falta de personal en el servei d'urgències on, asseguren, no donen abast. Això per no parlar d'una direcció que consideren “pèssima” i una creixent privatització que s'ha anat instal•lant per serveis en aquest centre sanitari.

La Coordinadora Anti privatització de la Sanitat País Valencià (CAS-PV) ha fet públic un comunicat en el qual dóna compte de l’autèntic “col•lapse” del centre sanitari de dimensions gegantesques “en contrast amb el seu insuficient nombre de llits” (998 enfront dels 1.600 de l’antiga Fe de campanar).

En la nota es descriu així la situació a La Fe: “Llits en els passadissos de prehospitalizació, algun que altre malalt de quasi nul•la mobilitat que ha de ser mobilitzats en bloc -per a la qual cosa són necessàries diverses persones-, esperes en la sala d'urgències o llits de prehospitalització per a ser ingressats que duren fins a 2 dies, malalts que requereixen aïllament per infeccions víriques i/o bacterianes entre la resta de pacients”.

'La causa no és la grip'

Aquest col•lapse, lluny d’estar provocat, com es pretén des de l’Administració-  per l'epidèmia de grip -ja que aquesta solament afecta dos de cada cinc usuaris- és perquè, segons CAS-PV el personal d'urgències “no està realment reforçat” i algunes d'aquestes treballadores es veuen obligades a doblar torns, en alguns casos.

A més, segons CAS-PV, la recent remodelació del mapa sanitari, que es va executar “en les pitjors dates d'alta demanda en urgències i altres serveis”, suposa un augment de 83.000 usuaris més provinents d'altres cinc municipis, “que contribueixen a incrementar aquest col•lapse”. Una vegada més, denuncia la Coordinadora, “la falta de previsió sense l'habilitació dels recursos suficients és causa d'una atenció sanitària precària i tercermundista”.

Mentre, des de la gerència de l'hospital La Fe s'insisteix que s'acudisca als centres de salut de primària on també s'atenen urgències, CAS-PV considera “evident” l’obstaculització perquè els metges de capçalera puguen remetre els seus pacients a especialitzada, encara que les patologies són complicades o específiques, “incrementa aquest gran despropòsit”.
 

Imatge d'una protesta en defensa de la Sanitat Pública.

Situació “inadmissible”

Des de CAS-PV denuncien que aquesta situació és “inadmissible” en un hospital les dimensions del qual, recorden, són “gegantesques en contrast amb el seu nombre de llits”: 998 enfront dels 1.600 amb què comptava la Fe de Campanar -hui dia candidata a la demolició, de la qual també es “va regalar” el mobiliari que ara mateix suposarien 800 llits, armaris i cadires que podrien albergar els usuaris que les necessiten amb urgència”, segons subratlla la Coordinadora Antiprivatització.
 

L'antiga Fe de Campanar comptava amb 1.600 llits enfront dels 998 de la nova Fe.

Crida als usuaris a presentar reclamacions i contractació del personal necessari

Des de CAS-PV fan una crida “a tots i cadascun dels usuaris” perquè presenten les reclamacions oportunes contra el que consideren una “pèssima gestió de la direcció” que aquest hospital està duent a terme “amb criteris econòmics enfront dels drets dels i les pacients”.

A més a més, exigeixen la “cobertura total del personal necessari” ja que la deficiència del mateix que s'està veient abocat en la seua gran majoria a “situacions d'estrès i precarietat laboral i per extensió en perjudici dels usuaris”. També reclamen la revisió immediata dels recursos humans i materials necessaris per a proves diagnòstiques, terapèutiques, cirurgia, hospitalització, etc.

Per a l’esmentada coordinadora, aquest model de gestió augmenta els costos per reingressos, infeccions i altes prematures, davant la qual cosa exigeix l'eliminació de les llistes d'espera mitjançant la contractació del personal sanitari necessari i l'obertura dels torns de vesprada en quiròfans i consultes externes.
 

La recent remodelació del mapa sanitari ha suposat per a La Fe un augment de 83.000 usuaris més provinents d'altres cinc municipis.
 
Privatització de La Fe per serveis

Davant aquest desolador panorama, la Coordinadora  Antiprivatització de la del Sanitat País Valencià considera “imprescindible” la derogació de les lleis que van obrir la porta a la privatització del sistema sanitari i a l'exclusió selectiva del mateix per a les persones amb menys recursos “i que en aquest hospital s'ha anat instal•lant per serveis, ja que la gran majoria d'ells -bugaderia, neteja, arxius, esterilització, cuina, manteniment, seguretat, farmàcia, magatzem, etc.- pertany a empreses privades, “les quals van en augment, mentre la plantilla de treballadores i treballadors: metges, infermeres, auxiliars, zeladors, cada vegada són menys sobre la base d'uns criteris de màxim ‘estalvi’ des de la gerència”.


 

next