Presentació de l’exposició ‘El valencianisme republicà’ a la UMH d’Elx

El Tempir i la Fundació Josep Irla oferiran una visita guiada a aquesta mostra en la qual es fa un relat del nostre passat històric i que “el franquisme va amagar i tergiversar tant com va poder”
2 febrer 2015 01:00h

Redactaveu / Elx.

El Tempir conjuntament amb la UMH i la Fundació Josep Irla inauguraren el passat 26 de gener l’exposició “El valencianisme republicà” amb la clara voluntat d’explicar un bocí molt important de la nostra història col•lectiva com a poble: el treball d’aquelles generacions valencianes i republicanes que treballaren per la recuperació lingüística, cultural i nacional del País Valencià.

La presentació tindrà lloc aquest dimarts 3 de febrer, a les 19 h, a la UMH, a l’ECO. Espai Cutural Obert (edif. Altabix).

Aquesta exposició, clarament divulgativa però ben documentada, “tracta de narrar a través de publicacions, accions, fets i personatges -que són presents des de la meitat del segle XIX fins el revulsiu fusterià de la dècada dels 70 del segle XX- tota una sèrie d’iniciatives que permeteren establir una part de la base de la nostra personalitat política col•lectiva actual, però lligada des d’aleshores a postulats de progrés i de modernització social sense renunciar a ser com som lingüísticament i culturalment”.
 

 
En altres paraules, aquesta exposició “fa un relat del nostre passat històric, que el franquisme va amagar i tergiversar tant com va poder, però que en circumstàncies normals hauria evolucionat cap a una situació política, cultural i lingüística del PV diferent de la que tenim ara”.

No obstant això i segons els organitzadors, la mostra, com a projecte historicopolític del moment, “continua sent plenament vigent en l’actualitat malgrat el lingüicidi i el saqueig econòmic que estem patint” ja que “un altre futur és possible i comptem amb exemples històrics com aquest per escriure’l o reescriure’l”.

Les persones que hi estiguen interessades podran visitar-la des del dia 26 de gener fins al 27 de febrer a la sala ECO de l’Espai Cultural Obert de l’edifici Altabix de la UMH. L’horari de visita és de dilluns a divendres de 9 a 21 h i dissabte de 9 a 13 h.
 
 

next