La Justícia impulsa la peça de l'hospital d'Haití del cas Blasco

La jutgessa cita 22 testimonis per a febrer i març
3 febrer 2015 01:00h
Europa Press / València

Segons consta en la providència, la titular del jutjat d'Instrucció número 21 de València ha condensat en quatre dies les testificals de 22 persones, la majoria representants o treballadors d'ONGs com Unicef, Assemblea de Cooperació per la Pau, Save the Children, Cesal, Acció contra la Fam, Farmacèutics Mundi, Intermón Oxfam, Acnur, Fontilles i Fuden.

Entre els citats es troba el president de Creu Roja en el País Valencià, Fernando del Rosario, qui haurà d'acudir al jutjat el 27 de febrer, a les 9.30 hores; o el que fóra director d'Obra Social CAM, Vicente Botella, a qui han citat el 2 de març, a les 12 hores.

En concret, en aquesta peça 3 s'investiguen suposats delictes comesos en ocasió de les accions institucionals aprovades per a la reconstrucció d'Haití després del terratrèmol -delictes de frau de subvencions, prevaricació, malversació i falsedat-.
 

Maqueta de l'hospital previst a Haití.

La Fundació Hemisferi va rebre 175.000 euros de la Conselleria per a assessorament tècnic sobre la construcció d'un hospital a Haití, en el qual la Generalitat anava a invertir altres quatre milions d'euros, però no ho va arribar a realitzar en fer-se pública una recerca sobre aquestes ajudes.

Quedaria pendent d'instruir també la peça 2 del cas, en la qual s'investiguen presumptes delictes comesos en ocasió de la concessió i gestió de subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament a diferents ONGs durant els anys 2009, 2010 i 2011 -delictes de frau de subvencions, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i falsedat documental-. Sobre aquest tema, s'investiga la utilització que va fer la Fundació Hemisferi de xicotetes ONGs - Fudersa, Ceiba o Esperanza sin Fronteras, entre altres- per a aconseguir subvencions de l'extinta Conselleria de Solidaritat.

La peça principal, la relativa a irregularitats en la concessió d'ajudes a la Fundació Cyes l'any 2008 per a projectes a Nicaragua, ja va ser jutjada en el TSJ valencià i es va dictar sentència condemnatòria per a tots els acusats -a falta de ser confirmada pel Tribunal Suprem (TS)-.
 

Aquesta peça la va començar a investigar l'actual jutgessa del 21 que porta la resta del procediment, però va haver de derivar-la al tribunal valencià quan va veure indicis de delicte en l'actuació de l'exconseller i exdiputat del PP -aforat- Rafael Blasco, condemnat a huit anys de presó per aquest frau.

D'aquesta forma, tota la causa es va enviar al tribunal valencià, que la va separar en tres peces i va jutjar la primera. Després de la condemna, Blasco va deixar la seua acta de diputat del PP i en quedar-se el procediment sense aforats, va ser remesa del nou al jutjat de València per a continuar amb la tramitació de les peces 2 i 3.

next