Diari La Veu del País Valencià
28.000 firmes en 12 dies perquè la GVA no abandone els menors tutelats
L. Part / València

La petició iniciada en change.org per la Plataforma per a la Defensa de l’Acolliment Familiar el passat 23 de gener per a la defensa de l’acolliment familiar al País Valencià ha aconseguit reunir fins al moment un total de 28.382 firmes.

La sol•licitud està dirigida a la Conselleria de Benestar Social per tal que la Generalitat Valenciana assumisca les seues obligacions amb els menors en tutela i/o guarda de l’administració i en la mateixa es posa de manifest que al País Valencià existeixen més de 2.600 menors tutelats que viuen en família extensa o educadora.

Es tracta de xiquets que han sigut apartats de les seues famílies biològiques per patir maltractaments, abusos sexuals, falta de cura i uns altres que han sigut abandonats pels seus pares alguns d’ells només nàixer. En definitiva, xiquets que arriben molt ferits al sistema de protecció i que no han triat nàixer on ho han fet.

En la petició s’explica que com a alternativa a l’ingrés d’aquests menors en una residència, existeix en tot l’estat espanyol el recurs de l’acolliment familiar en què els menors viuen amb algun membre de la seua família biològica que s’oferisca a cuidar-los, família extensa, o en família educadora, que són famílies que voluntàriament s’ofereixen a l’administració per a cuidar i educar aquests menors. L’Administració, en aquests casos, segueix ostentant la tutela del menor, és a dir, té els mateixos drets i obligacions d’un pare envers els seus fills, aquests xiquets són els fills de l’administració que és qui té l’obligació de procurar els mitjans necessaris per a la seua manutenció.

Però la Generalitat Valenciana, “lluny de complir amb la seua obligació de procurar el suport bàsic d’aquests menors”, apunta la petició iniciada el passat 23 de gener, ha dictat una norma que regula el règim de pagament de la manutenció “dels seus fills” per a l’any 2015.

Es tracta d’una ordre limitada quant al pressupost -no es garanteix el pagament a totes les famílies- i en el temps, solament podran acollir-se a aquesta ajuda les famílies que tinguen un menor al seu càrrec a data 31 de Gener de 2015. A més, en l’ordre solament es preveu el pagament de la manutenció de les famílies d’urgència, encarregades de la cura dels menors de 0 a 6 anys, fins a Juny de 2015.

La Generalitat deixa abandonats i sense suport als menors tutelats

Per això, a partir de gener del 2015, conforme disposa l’ordre 26/2014, la Generalitat Valenciana “es deixa completament abandonats i sense suport als menors que siguen tutelats, és a dir se’ls separa de la seua família biològica perquè estan en una situació de risc, i qui ha d’assumir les seues obligacions com a pare, que és l’administració autonòmica, també els abandona”.

En la sol·licitud de la Plataforma per a la Defensa de l’Acolliment Familiar al PV s’assegura que “no pot ni deu servir com excusa al•legar motius econòmics, ja que, les famílies educadores i extenses estalviem a l’administració més de 17 milions d’euros anuals, que és la diferència entre el cost d’un menor tutelat en un centre i la manutenció que l’administració abona a un menor tutelat que estiga en família educadora o extensa”.

“Si important és l’estalvi econòmic que suposem a la Generalitat Valenciana, més important és el dret del menor a créixer en família i tenir un futur digne”, conclou el text.

Imatge d’una protesta celebrada per la Plataforma en defensa dels menors tutelats ‘i abandonats’ per la Generalitat. Foto: AVAF CV

Protesta en defensa dels menors tutelats per GVA

El passat 30 de gener l’esmentada Plataforma va celebrar una concentració a València en defensa dels menors tutelats per la Generalitat Valenciana durant la qual reivindicaren:

· L’assumpció integral per part de l’administració de les implicacions que té el fet que aquests menors siguen els seus tutelats.

· La derogació de l’Ordre 26/2014 i 27/2014 per vulnerar el dret fonamental dels menors tutelats a viure en família.

· Proporcionar als menors, a través de les famílies d’acollida, tots els recursos necessaris, inclosa l’entitat de seguiment, per al bon desenvolupament dels menors.

· Que els menors la tutela dels quals haja d’assumir la Generalitat un cop passat el termini marcat per l’actual normativa, tinguen el mateix dret a beques de menjador i el pagament total dels llibres de text que aquells que, per circumstàncies, si que van poder sol·licitar en termini les prestacions corresponents.

· Exigir a l’administració el pagament de totes les despeses necessàries o imprescindibles (despeses mèdiques no cobertes per la Seguretat Social, despeses escolars, teràpies alternatives, oci de qualitat, etc.) dels menors tutelats.

En definitiva reclamen a la Generalitat Valenciana que assumisca les seues responsabilitats amb els menors en desemparament i que respecte les famílies que col·laborem en l’educació i la cura d’aquests menors.

Comparteix

Icona de pantalla completa