Escola presenta les bases per a fer la Llei Educativa Valenciana 2016

En la presentació del document ‘El Model de l’escola que volem’, Moreno explica que són mesures “per a un futur immediat” que té com a eix central el canvi “necessari en la Generalitat per a avançar en positiu cap a l’educació que es mereix el PV”
7 febrer 2015 01:00h
L. Part / València

Escola Valenciana ha presentat aquest dissabte en l’acte de posada de llarg del document ‘El model de l’escola que volem’, les bases per a elaborar una Llei Educativa Valenciana per a 2016. Segons el president de l’entitat, Vicent Moreno, “el model de l’escola que volem que presentem trenca amb la dinàmica involucionista, empobridora i antivalencianista que ha dut a terme el partit polític al govern valencià durant els darrers anys”.

A més, l’acte festiu i reivindicatiu de ‘Crida per l’escola que volem’ se celebrarà el dissabte 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, “amb l'objectiu de destacar la importància de la diversitat lingüística i de l'educació multilingüe”, justament enguany que s’acompleixen 30 anys de les primers Trobades d’Escoles en Valencià i per primera vegada se celebra una festa per la llengua a l’Alt Palància.

Vicent Moreno ha comentat que les mesures que proposa Escola Valenciana “són per a un futur immediat, un futur que té com a eix central el canvi en la Generalitat Valenciana, un canvi necessari per a avançar en positiu cap a l’educació que es mereix l’alumnat valencià”. I ha puntualitzat: “La comunitat educativa posem les eines, la societat ha de donar el pas”.

El president d’Escola Valenciana també ha fet referència al debat generat entre escola pública i escola concertada: “L’actual govern valencià intenta, a la desesperada,  alarmar dient que amb un altre govern l’escola concertada perilla. Nosaltres en comptes de demagògia fem pedagogia i el postulat d’Escola Valenciana al respecte és ben clar: l’escola pública ha de ser l’eix vertebrador de l’educació perquè és l’escola de totes i tots, l’escola que dóna les mateixes oportunitats a tothom. El que és inconcebible és suprimir unitats educatives de l’escola pública i ampliar les de la concertada. L’escola pública és i ha de ser l’escola de garantia de qualitat. L’escola concertada ha d’acomplir uns requisits mínims de qualitat com per exemple, que l’alumnat domine les dues llengües oficials, cosa que incompleix en la gran majoria de casos”.
 

Imatge dels representants d'Escola Valenciana presents a l'acte d'aquest dissabte.

En l’acte de presentació han estat presents Ramon Rosselló, del CVC, Manel Pérez Saldanya en representació de l’AVL; el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig; la diputada de Compromís Mònica Oltra; el síndic d’EUPV, Ignacio Blanco, el president d’ERPV, Agustí Cerdà; Pura Peris en representació d’Els Verds; i tres representants del Cercle Podem. 
 
Eixos del ‘Model de l’escola que volem’

Aquest és un document obert a les aportacions de la comunitat educativa i de les institucions que té per objectiu impulsar debats en els quals puguen participar tots els sectors implicats. Segons han anunciat el representants d’Escola Valenciana, tan bon punt s’hagen recollit les diferents aportacions, es presentaran les principals línies d’actuació que s’hi determinen al nou govern de la Generalitat sorgit de les urnes.

Aquest document conté els diferents eixos sobre els quals la Comissió d’Educació i les diferents Coordinadores comarcals d’Escola valenciana han treballat per a fomentar l’escola que volem: “Una escola plurilingüe i intercultural. Valenciana. Pública, gratuïta i laica. Inclusiva. Democràtica. Oberta i participativa. Crítica, creativa i innovadora. Compromesa amb l’entorn local i global. Coeducadora i humana”.
 

Desenvolupament de la Llei d’Ús i creació de la Llei Educativa Valenciana

Així mateix, el ‘Model de l’escola que volem’ detalla accions necessàries que cal dur a terme per part de l’Administració educativa per a aconseguir els objectius determinats  en el document i, en aquest sentit, es fa un especial èmfasi en la necessitat de desenvolupar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i de crear una Llei Educativa Valenciana “que trace el protocol per a  retornar al camí d’una educació pública, en valencià i de qualitat”.

“Volem que aquest document siga un document de consens obert a aportacions.  Inclús nosaltres estem contínuament propiciant un debat intern que fomente la reflexió sobre diversos temes. Ara, per exemple, estem debatent sobre termes com l’autonomia i el rendiment de comptes dels centres. Per a nosaltres, autonomia implica que els centres compten amb els recursos humans i materials necessaris per a aplicar el que més convé a l’alumnat, en relació als objectius que es proposen, i d’acord amb l’entorn social i familiar en el qual es troben. En canvi, els centres educatius haurien de retre compte de la seua gestió. Autonomia, recursos i rendiment de comptes són tres conceptes íntimament relacionats”, ha apuntat el coordinador de la Comissió d’Educació de l’entitat.
 

21F: ‘Crida per l’escola que volem’  i les Trobades 2015

El pròxim 21 de febrer, dissabte, els carrers de València “es vestiran de muixerangues, gegants i cabets,  grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades de tot el País Valencià”. Segons Escola Valenciana, seran “mostres de cultura popular” de les comarques valencianes que acompanyaran les escoles, entitats i col•lectius que participen en la ‘Crida per l’escola que volem’.

A hores d’ara hi ha confirmada l’assistència d’una desena de muixerangues d’arreu del País Valencià, que formaran torres humanes simultànies durant el recorregut de la cercavila, coordinades per la Nova Muixeranga d’Algemesí. Així mateix, durant les pròximes setmanes Escola Valenciana anirà detallant tots els grups i col•lectius d’animació que participaran en la Crida.
 

La Crida coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que reivindica la diversitat lingüística mundial. El motiu per a mobilitzar la societat en aquesta cercavila festiva és “visualitzar el teixit social i cívic que conformen les comunitats educatives d’arreu del País Valencià, les persones que treballen de valent per intentar garantir la millor educació possible a l’alumnat valencià”, ha explicat Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, Coordinadora d’Escola Valenciana a València ciutat, i membre de la Comissió d’Educació de l’entitat. 

“El seu suport al model de l’escola que volem és la millor garantia perquè el pròxim govern de la Generalitat Valenciana prenga bona nota de les necessitats educatives que tenim”, ha subratllat Font en l’acte de presentació del document ‘Model per l’escola que volem’, que ha estat introduït per Rafael Castelló, director del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i per Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

La “Crida per l’escola que volem” és l’avantsala a la celebració de les Trobades 2015, les festes lúdiques i reivindicatives que apleguen a més de 200.000 alumnes, mares, pares i docents al llarg de les nostres comarques durant la primavera.
 

Lema de les Trobades 2015: ‘L’Escola que volem’

Aquesta campanya social de dignificació de l’educació pública valenciana s’emmarca en un lema global que és el de les Trobades 2015: L’escola que volem. Aquest lema, asseguren des d’Escola Valenciana, “té significats ben contundents: L’escola que volem en referència a l’escola que ens estimem; l’escola que volem referida al model d’escola en valencià que la nostra entitat presentarà a principis de febrer; l’escola que volem com a sinònim de desig de canvi, allò al que cal que estiguen atents els partits polítics de cara a les eleccions de maig de 2015.

Laura Font ha detallat les dates de les Trobades 2015, que s’iniciaran el 28 de març i acabaran el 6 de juny. A més, es pretén remarcar que se celebren els 30 anys de les primeres Trobades i que per primera vegada en la història s’està organitzant una festa per la llengua en l’Alt Palància, una comarca classificada com a castellanoparlant, però on hi ha professorat i famílies que volen que els seus fills i filles tinguen el mateix dret que la resta de valencians a dominar les dues llengües oficials. 

En total, es celebraran 19 festes per la llengua que serviran d’altaveu per a les peticions que la comunitat educativa i social vulga fer respecte a l’escola que volem, la nostra escola del futur.

Calendari de Trobades 2015

28 de març:
Agullent (la Vall d’Albaida)

29 de març:
Vila-real (la Plana Alta i la Plana Baixa)

18 d’abril:
Tàrbena (la Marina Baixa)

19 d’abril:
Alginet (la Ribera)
Benifairó de les Valls (el Camp de Morvedre)
Xaló (la Marina Alta)

24 d’abril:
El Campello (l’Alacantí - Secundària i Batxillerat)

25 d’abril:
Petrer (les Valls del Vinalopó)
Xàtiva (la Costera)

26 d’abril:
Barri de Russafa (València)
El Campello (l’Alacantí – Infantil i Primària)
Godella (l’Horta Nord)
L’Eliana (el Camp de Túria) 
Morella (els Ports)

2 de maig  
L’alqueria de la Comtessa (la Safor-Valldigna)

30 de maig
Benetússer (l’Horta Sud) 

6 de juny
La Canyada i El camp de Mirra (l’Alcoià i el Comtat)
Santa Pola (el Baix Vinalopó i el Baix Segura)

Data per confirmar:
Xèrica (l’Alt Palància)


next