Diari La Veu del País Valencià
La corrupció, Podemos i el ‘petit Nicolás’ centren l’Exposició del Ninot

ACN / José Soler / València

No falten tampoc Bárcenas, les ‘targetes black’ de Caja Madrid, Carlos Fabra, Rajoy, Merkel o Rita Barberá. A mes i mig de les festes, aquesta mostra serveix com a termòmetre per mesurar per on aniran els trets del dibuix de l’actualitat que oferiran les Falles. Les comissions presenten una figura com a candidata per ser indultada de les flames per votació popular.

Un Jordi Pujol amb barretina sosté a la mà el testament de l’avi Florenci. Aquest li aconsella com gestionar el seu llegat. “Si et paguen dos trinques un; si et paguen tres, trinca dos; si et paguen molts, trinqueu tots…”, diu el testament. Pujol sosté a la mà un bitllet de 500 euros. A sota, el seu fill Oriol Pujol sosté un cotxe replet d’euros (en al·lusió al cas de les ITV) i al seu costat Artur Mas vesteix de Superman.

Aquesta és una de les aproximacions que les Falles han fet del ‘cas Pujol’ i que es pot veure a l’Exposició del Ninot 2015, entre les aportacions de les comissions de Secció Especial. No es tracta de l’única figura dedicada a Jordi Pujol. Una altra comissió aposta per satiritzar l’expresident com un pirata. Als seus peus, lingots d’or amb el nom d’Andorra, Liechtenstein i Suïssa.

Podemos també irromp a les Falles

L’actualitat política centra com cada any l’Exposició del Ninot 2015. Al igual que en el panorama polític irromp Podemos, el partit de Pablo Iglesias també ha irromput a les Falles. El seu líder apareix satiritzat per diverses comissions. Unes com a Robin Hood, les altres com una mena de ‘Zorro’ que treu als rics per donar als pobres. Una altra escena reflecteix Pablo Iglesias assegut a la tassa del vàter amb paper higiènic amb la cara de Rajoy i encara una altra fent meditació amb el logo de ‘Podemmmm’.

La polèmica al voltant del ‘Petit Nicolás’ no ha passat de llarg per a les Falles. Algunes figures sobre ell són presents a l’exposició. Així, apareix fent-se un ‘selfie’ amb Rita Barberá o amb el Rei Joan Carles I sota la llegenda “sóc el puto amo”.

El ‘cas Bárcenas’ o l’empresonament de Carlos Fabra (reflectit a ‘la presó de l’avi’) són altres temes amb molta presència en aquesta mostra. Com cada any, l’alcaldessa Rita Barberá és una de les més satiritzades. Algunes vegades amb armes i amenaçant el Cabanyal, altres com una mena de King-Kong que agafada al Micalet de València es defensa dels avions que porten el nom del PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida.

També Mariano Rajoy té bastant protagonisme en aquesta Exposició del Ninot, com a propietari de la ‘Xarcuteria Marianet’, especialista en xoriços valencians, madrilenys, extremenys, andalusos i en botifarres catalanes. En una altra escena se’l pot veure com exposant els seus trucs i promeses per guanyar les eleccions (abaixar impostos i pujar salaris), en una altra desembussant un inodor amb els problemes de l’Estat i en una altra amb un “tic-tac” i una bomba que convoca eleccions.

Entre el 7 de febrer i el 14 de març, la mostra exposa les figures que cadascuna de les 760 comissions falleres (grans i petites) de la ciutat de València aporten per optar a ser el ninot indultat de 2015, escollit per votació dels assistents. El ‘Ninot Indultat’, un de gran i un altre d’infantil, és l’únic que no es crema i s’exposa al Museu Faller, que acull tots els indults des de l’any 1934.

Comparteix

Icona de pantalla completa