Diari La Veu del País Valencià
El PP veta una nova RTVV íntegrament en valencià
RedactaVeu / València

Les catorze al·legacions del PP -l’únic grup que ha presentat esmenes a la ILP recolzada per quasi 90.000 signatures- fixa cinc condicions per a l’engegada d’una nova RTVV, com que no supose augment del deute públic, no implique minorar les partides per a serveis públics ni augmente la pressió fiscal.

A més, per a possibilitar “la restauració” d’un servei públic de RTVV s’estableix que primer ha de produir-se la liquidació definitiva de l’entitat pública que prestava el servei públic, i que siguen ferms les resolucions judicials pendents al Constitucional sobre la llei que va suprimir RTVV.

Altres canvis introduïts pel PP són que en lloc d’emetre en valencià ho faça “preferentment en valencià”; en compte de parlar d’una RTVV de gestió directa s’indica que podrà tenir “qualsevol modalitat de gestió”; i canvia “l’obligació” de la Generalitat de crear i mantenir aquest servei públic per un “podrà”.

El PP ha assegurat que aquests canvis “no atempten a l’esperit” de la ILP, sinó que li donen “viabilitat”, mentre que l’oposició ha qualificat “d’estafa” i de “vergonyoses” les esmenes, perquè “menyspreen” i “adulteren” la voluntat de quasi 90.000 valencians i eviten que es puga reobrir RTVV en el termini més curt possible.

Els grups de l’oposició han mostrat la seva disconformitat i malestar amb les esmenes introduïdes. Així, el diputat del PSPV-PSOE, Josep Moreno, ha dit que les esmenes són “lamentables i vergonyoses” i “prova del fanatisme del PP”. Moreno ha afegit que el PP “pretén aprovar un text que va en la direcció contrària al que demanen els ciutadans” i ha assenyalat que “d’una banda diuen que volen facilitar la seva participació, però per l’altra es burlen de la seva voluntat i de les seves intencions “.

Per a Moreno, “el PP ha presentat avui una esmena a la totalitat a aquesta ILP, principi per principi, fins carregar-i desvirtuar”, el que suposa “un menyspreu absolut a tots els experts, col·lectius i la societat valenciana que li ha donat suport “.

Al seu torn, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha dit que el PP ha demostrat amb la introducció de les esmenes “un exercici de filibusterisme polític” i “antivalencianitat”.

El portaveu d’Esquerra Unida del País Valencià, Ignacio Blanco, ha assenyalat que es tracta “del segon acte d’una estafa al poble valencià” amb unes esmenes que “subverteixen completament el seu esperit, que canvien el contingut i que són un frau i una burla als ciutadans que es van mobilitzar per una nova RTVV”.

Comparteix

Icona de pantalla completa