Per un dia mundial del TDAH (Trastorn de Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat)

És un dels trastorns psiquiàtrics més prevalent en pediatria
11 gener 2013 01:00h
RedactaVeu / València
 
Maria Elena ens planteja una jornada lúdica esportiva, per recollir firmes, perquè la Oms (Organització Mundial de la Salut) declare un dia mundial per a la sensibilització del TDAH. Afectats de la ciutat de València i de poblacions del seu voltant, es reuniran per una mateixa causa, per què tot el món sàpia de l'existència d'aquest trastorn.
 
Què és el TDAH?

 
El Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) és un trastorn d'origen neurobiològic, que es caracteritza per un desenvolupament inadequat del nivell d'atenció, hiperactivitat-impulsivitat, present abans dels 7 anys, i que produeix una deterioració, clínicament significativa, en dues o més àrees/aspectes de la vida del xiquet.
 
Les dificultats per mantenir l'atenció i conductes d'hiperactivitat/impulsivitat, estan presents amb major gravetat i intensitat si es compara amb la resta de persones. Per tant, els pacients amb TDAH poden tenir dificultats per a mantenir l'atenció, poden ser hiperactius i inquiets, i/o poden actuar de forma impulsiva. Els símptomes del TDAH es manifesten en diferents activitats i àrees, com a l'escola, el treball o en qualsevol altre ambient social. Aquest trastorn s'inicia a la infantesa, però pot continuar en l'adolescència i l'edat adulta.
 
Actualment, el TDAH és un dels trastorns psiquiàtrics més prevalent en pediatria. A nivell mundial, s'estima que entre el 3 i el 7% dels xiquets poden estar afectats. A Espanya, diferents estudis han avaluat la proporció de xiquets amb TDAH en diferents àrees geogràfiques, que varia entre el 4,57% i 10,81%.
 
Afecta principalment a homes (entre 3 i 6 vegades més freqüent que en dones), i fins en un 85% s'associa a d'altres trastorns psiquiàtrics (comorbilitat).
 
Malgrat que puga existir sospita clínica en xiquets de menys de 6 anys, el diagnòstic de  TDAH, requereix haver superat aquesta edat. A més, és freqüent que el TDAH es reconega en els xiquets quan comença l'educació primària, coincidint amb dificultats en el rendiment escolar i la presentació de disfuncions socials.
 
Carta a la Oms per un dia mundial per a la conscienciació del TDAH, per Maria Elena Podio Garcia:
 
Al món existeixen milions de persones afectades pel Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) algunes d'elles diagnosticades i moltes més sense diagnosticar, i sense tractar, la qual cosa implica grans problemes a tots els nivells personals o socials, en ells i en el seu entorn.
 
El TDAH és el trastorn del neurodesenvolupament més nombrós, però també és el que compta amb millors mitjans per al seu tractament efectiu. Per això, amb tan sols la conscienciació mundial de la seua existència s'evitarien grans tragèdies a les persones afectades: fracàs escolar, fracàs social i el pitjor, el fracàs existencial, amb derivacions tan greus pel seu desconeixement que moltes d'aquestes vides queden atrapades en tot tipus de seqüeles mentals o addiccions, acabant alguns d'ells pagant totes aquestes conseqüències fins i tot amb sentències penals, o amb la seua pròpia vida.
 
Per això, vull demanar a l'Organització Mundial de la Salut que declare un Dia Mundial de conscienciació sobre el TDAH, i acabar amb el desconeixement sobre aquest trastorn.
 
Fonts: www.tdahytu.es

Manual per a pares i professors (www.tdahytu.es)

APNADAH – València: www.apnadah.org
(Asociación de Padres para Niños y Adolescentes con Déficit de Atención e Hiperactividad)
 
FEAADAH: www.feaadah.org
(Federación Española de Asociaciones de Ayuda al Déficit de Atención e Hiperactividad)
 

 
next