Diari La Veu del País Valencià
El Consell Confederal aprova el pressupost 2015 de CCOO PV
RedactaVeu / València

La reunió del màxim òrgan entre Congressos va començar amb l’anàlisi de la realitat social i sindical que va comptar amb un respatler unànime.

Paco Molina, secretari general de CCOO PV, ha destacat que el Comité Europeu de Drets Socials ha donat una estirada d’orelles al Govern de Rajoy perquè el Salari Mínim Interprofessional no assegura un nivell de vida digne, així com per altres incompliments dels drets laborals i de llibertat sindical. “Mentre els salaris es redueixen un 5%, el nombre de persones riques ha augmentat un 27%, i s’incrementa així així l’escletxa de la desigualtat”, denúncia Molina.

El Consell ha valorat la limitació del Programa Extraordinari d’Activació per a l’Ocupació, emplaçant-se a desenvolupar una sèrie d’accions que vagen més enllà i exigisquen la implantació d’una renda mínima garantida. Eixa serà una de les línies estratègiques del sindicat per als pròxims mesos.

Un pressupost equilibrat

El Pressupost per a 2015, aprovat amb 70 vots a favor, 11 en contra i 3 abstencions, “s’ha elaborat des de criteris d’equilibri”, va assegurar Joan Calatayud, secretari de Finances de CCOO PV. La previsió d’ingressos és de 16.318.990,21 €, mentre que la de despeses és de 16.202.450,10 €, la qual cosa llança un superàvit de 116.540,10 €, després de dos balanços deficitaris, en 2012 i 2013, i una previsió d’equilibri en els comptes de 2014. Va manifestar Calatayud que estem en la senda correcta d’autofinançament, ja que si en 2012 els ingressos propis representaven un 70%, en 2015 serà del 81%.

Les despeses de personal, si les comparem amb 2012, suposen una disminució del 21,69% del laboral i d’un 37,55% del sindicalista. En termes absoluts, s’ha passat de 10.790.574,86 a 7.501.340,48 €. El volum d’operacions internes, que són les que es produeixen entre les organitzacions del sindicat, s’ha incrementat en vora un milió d’euros, fruit de l’Acord de Finançament Confederal (AFICO) pel qual es reparteixen les despeses comunes. Calatayud va destacar que les retallades, encara que encara no són suficients, ja estan donant els seus fruits.

Transparència i control intern

El Consell Confederal va abordar el document estatal de Mesures per a reforçar les millors pràctiques de govern i control en CCOO. “És un tema oportú perquè existeix un debat en la societat del qual no estem exempts”, va assegurar Molina. El text cerca unificar criteris per a les diferents organitzacions que componen el sindicat perquè no puga haver-hi diverses interpretacions davant les mateixes normes. Algunes de les mesures s’engegaran aquest mateix any i unes altres seran traslladades al pròxim Congrés.

Es proposa limitar la permanència, l’accés i la renovació dels òrgans de direcció. Així mateix, s’estableix l’obligació de publicitar tota la representació sindical i institucional, uns criteris per a la seua designació i un major control de les actuacions dels qui ostenten aquestes responsabilitats. Es planteja crear la figura de defensa de l’afiliació, reformar els procediments sancionadors per a agilitar-los i simplificar-los, així com un codi de conducta per a tot el sindicat. També es manifesta el compromís d’elaborar un portal de transparència en el qual incloure els comptes anuals, pressupostos, informes periòdics d’execució i altres dades d’interés. També un reglament que desenvolupe la consulta, participació i coneixement de l’opinió de l’afiliació.

Una vegada conclòs el debat, en el pròxim Consell Confederal de CCOO que se celebrarà a Madrid a principis del mes pròxim, començarà el procés al País Valencià, en el qual, a més d’adaptar els acords, s’aprofundirà en els principals pilars sobre els quals ha d’assentar-se la posada al dia del model sindical que representa CCOO.

Comparteix

Icona de pantalla completa