Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià, el més castigat pels copagaments en discapacitat i dependència
Europa Press / València

Cermi ha triat el País Valencià per a presentar aquesta iniciativa estatal, en ser ara mateix el territori “més castigat” en relació a les polítiques de discapacitat i on amb “més cruesa” es duu a terme “una mala” aplicació d’una Llei que va nàixer “amb grans expectatives”, però que en els 9 anys que porta de desplegament “no ha produït els fruits que volia”. En l’Estat espanyol, hi ha 4 milions de persones amb discapacitat, el 9% de la població, però només el 20% d’elles està en situació de dependència, uns 200.000.

Per açò, amb el lema ‘Afirma els teus drets, signa contra el copagament confiscatori’ han engegat aquesta iniciativa per a presentar la ILP a finals d’any en el Congrés dels Diputats i que “siga el nou Govern que sorgisca de les eleccions, qui haja de dir si accepta tramitar aquesta proposta” per a establir criteris “més clars, justs i iguals en relació a la capacitat econòmica i la participació en el cost de les prestacions per part de les persones beneficiàries”.

Sobre aquest tema, ha constatat que aquesta llei, que ja tenia “deficiències” de partida, la crisi “l’ha devastada” i “l’ha deixat inservible en molts aspectes”. Així, ha explicat que el problema es fonamenta que és una llei estatal, però la seua aplicació depén de les comunitats autònomes, la qual cosa genera “una diferència abismal” entre elles.

Atac als valencians

Per la seua banda, el president del Cermi al País Valencià, Juan Planells, ha assenyalat que els dependents valencians són els “més atacats” i “ens han posat en una situació en què l’únic que s’admet són els tribunals”.

“És inconcebible -s’ha lamentat- que la Generalitat després de quatre sentències que diuen que no és competent per legislar en aquesta matèria, ens mostre ara una ordre i unes taxes que ens obliguen a anar al Tribunal Constitucional”.

Planells ha retret que es tracta d’un copagament “incautatori” que “no deixa possibilitat de tenir una mínima autonomia a les persones amb discapacitat” i que amb les crisis està “havent-hi un degoteig de gent que trau del servei les persones discapacitades, cosa que suposa perdre el treball de molts anys en la seua rehabilitació”.

En aquest sentit, ha recordat que al País Valencià “des del primer dia no es va prendre seriosament” aquesta Llei ja que a l’època de l’exconseller de Benestar Social Juan Cotino, es pensava “en com anul·lar els efectes de la llei” i “es volia que tot ho pagara el Govern central i ací no s’estava disposat a aplicar i mai l’han pres seriosmanet”.

Comparteix

Icona de pantalla completa