Diari La Veu del País Valencià
L’occità encara amenaça la República
B. Ferrer / naciodigital.cat

Segons La Dépêche du Midi, uns pares van presentar-se a la inauguració del centre amb pancartes assegurant que l’occità “ens divideix”, reclamant “la mateixa educació per a tothom” i preguntant-se: “L’occità és una llengua europea?”

El portaveu d’aquests pares profundament jacobins, Christophe Fabriès, ha criticat que “ningú” al consell escolar va reclamar les classes bilingües, i que la decisió s’ha pres unilateralment. “Estimem l’occità, però no pas per parlar-lo en una escola de la República”, ha proclamat.

Sí al francès-anglès

Preguntat per la premsa si l’oposició a les classes bilingües seria igual d’intensa si es tractara de classes francès-anglès, Fabriès respon: “Voilà el que hauria estat interessant!” I és que, segons aquests pares, l’ensenyament de l’occità “desenvoluparia” el sentiment “regional”. “Nosaltres volem la unitat nacional o el replegament sobre nosaltres mateixos?”, es pregunta Fabriès.

Un cas similar ja va tenir lloc a mitjan gener a Dacs -Dax, en francès-, a la regió d’Aquitània. L’obertura d’una classe bilingüe francès-occità a l’escola pública d’educació infantil també ha generat protestes d’alguns dels pares, amb uns arguments molt similars dels de Cambon. “L’anglès és prioritari”, reclamaven, i així fins i tot li ho van explicar a l’inspector d’Educació del ministeri, que va desplaçar-se expressament a l’escola per mirar de calmar els ànims, segons La République des Pyrénées.

“D’on traieu el pressupost per a les classes bilingües alhora que parleu de retallades?”, li van engaltar. “S’han suprimit nombrosos llocs de treball i vosaltres obriu una classe!”, van prosseguir. L’inspector va explicar que la plaça de mestre en occità no era finançada per París, sinó per l’ajuntament i pel Consell General. Tot amb tot, els pares van insistir en reclamar-li classes bilingües francès-anglès.

Els pro-occità es defensen

Una de les mares pro-occità argumentava la seua defensa de la llengua: “He decidit inscriure-hi el meu fill perquè el seu avi parla occità. És una llengua que canta, són les nostres arrels. Estem obligats de transmetre-la als nostres fills.”

Aquesta informació ha sigut publicada en naciodigital.cat.

Comparteix

Icona de pantalla completa