Diari La Veu del País Valencià
La reforma laboral deixa milers de treballadors del PV sense la cobertura del conveni
RedactaVeu / València

Si comparem els anys 2010 i 2014, les unitats de negociació obertes han passat de 443 a 341 i els acords aconseguits finalment, del 83% al 50%. Per altra banda, si atenem al nombre de treballadors que van veure oberta la negociació, és un 40% menys que quatre anys abans, mentre que els acords signats per al seu àmbit, es van reduir d’un 82,15% a un 40,86%, segons CCOO PV. Aquestes dades expliquen “les dificultats per a aconseguir pactes d’àmbit sectorial, que són els que donen una major cobertura”, segons el sindicat.

Per a Jaume Mayor, secretari d’Acció Sindical de CCOO PV, “la modificació de la ultraactivitat ha incorporat a la mesa de negociació una forta pressió en el banc sindical. Hem assistit a un fenomen nou, que siguen les empreses o les patronals les que denuncien els convenis col·lectius a la finalització de la seua vigència. Ho han fet amb l’esperança de fer valdre eixa pressió i, davant una previsible pèrdua de drets imposada, han aconseguit signar nous convenis que arrepleguen retallades en les condicions de treball”.

Debilitament de la negociació col·lectiva

Però la reforma laboral, assegura Jaume Mayor, no solament ha suposat un debilitament general de la negociació col·lectiva i de la força vinculant dels convenis, també s’ha utilitzat per a obrir la porta al seu incompliment, ara de manera legal, a través de la figura de la inaplicació, continguda en l’article 82.3 del vigent Estatut dels Treballadors.

Per açò les dades sobre evolució dels salaris oscil·len segons la font que es consulte. Els fulls estadístics de convenis col·lectius que es registren indiquen que la mitjana d’increment pactat en 2013 va ser del 0,79% i en 2014 del 0,79%, mentre que altres estudis indiquen que s’han reduït vora un 5%.

Jaume Mayor.

Segons CCOO PV, el problema és que, entre la signatura d’un conveni i la real aplicació del que s’hi estableix,” s’ha interposat, i s’està utilitzant àmpliament, la possibilitat de ‘descuelgue’ salarial”. Açò permet que, pocs dies després, els acords deixen de tenir efectivitat en moltes empreses compreses en el seu marc de negociació. Quant al temps de treball, s’observa un increment de la jornada mitjana pactada, tornant a valors anteriors a l’any 2010.

De 130 convenis a 43

Els convenis sectorials han passat dels 135 previstos en 2010, dels quals van acabar signant-se el 92%, als 95 de 2014, dels quals finalment es van rubricar un 47%. Aquesta variació és el resultat d’una tendència sostinguda durant els últims anys, que es reprodueix també en l’àmbit d’empresa, on decreixen, tant el nombre de convenis signats, com el de persones a les quals donen cobertura.

“Amb aquestes dades podem concloure que l’impacte que la reforma laboral ha tingut sobre el desenvolupament de la negociació ens obliga a cercar mecanismes que permeten garantir els nivells de cobertura dels convenis que actualment s’estan perdent”, conclou Mayor.

Consulta en aquest enllaç el document complet del balanç de negociació col·lectiva 2014 de la Confederació Sindical de CCOO PV.

Comparteix

Icona de pantalla completa