Diari La Veu del País Valencià
El conseller de Sanitat ‘desconeix’ la problemàtica de l’aigua de la Ribera Alta
RedactaVeu/ Alzira

Compromís Ribera Alta considera “desafortunades” les declaracions del conseller de Sanitat, Manuel Llombart, sobre el risc per a la població i sobre les responsabilitats de cada administració per pura “desconeixença” de totes les vessants que comporta la situació de l’aqüífer de la plana sud de València, que subministra aigua a la Ribera i recorda que hi ha sentències dels tribunals que assenyalen tot el contrari

Diego Gómez, portaveu de la Coalició Compromís Ribera Alta considera que el senyor Llombart ha fet les declaracions “per eixir del pas davant les preguntes dels periodistes i demostra no saber el fons de la qüestió”.

El portaveu ha insistit que la contaminació de l’aqüífer que abasteix la Ribera “no és una qüestió sobrevinguda i cal tractar-la amb seriositat i amb la importància que li pertoca”. “L’aparició a les analítiques de productes herbicides és conseqüència de diversos factors i de coresponsabilitat de les diverses administracions implicades, inclosa la Generalitat Valenciana”, ha afegit.

En eixe sentit, els tribunals han sigut molt clars en les resolucions dels últims anys, on assenyalen les comunitats autònomes com a responsables de les mesures de protecció de les aigües susceptibles de ser potabilitzades.

El conseller Manuel Llombart

Fa uns dies apareixia en premsa que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja advertia fa deu anys sobre la degradació de l’aqüífer. Indicava com un dels motius la intensa activitat agrícola. “Atendre només al cas de la terbumetona és atendre la causa immediata del problema (cosa necessària) però no al problema en tota la seua extensió”, explica Gómez.

Per això, des de Compromís Ribera Alta, el seu portaveu ha afirmat que cal “implementar polítiques que impliquen un major seguiment i control sobre els productes fitosanitaris utilitzats al camp en general i intentar evitar el seu ús i abús”…

Per tant, la conclusió a la qual arriben des de Compromís Ribera Alta és que hi ha “diferents responsables i que la Generalitat no pot defugir del tema, ja que és un problema que s’arrossega des de fa anys i no ha hagut interés per solucionar-lo”.

Potabilitzadora de la Garrofera

Ara, amb el compromís d’acabar la potabilitzadora de la Garrofera “esperem que se solucione perquè els riberencs i riberenques mereixem d’una vegada per totes tindre subministrament d’aigua de qualitatʺ. Des de Compromís ja reclamàrem la setmana passada que la solució definitiva del problema de subministrament d’aigua per al consum humà a la Ribera passa per “una nova concessió del riu Xúquer que s’haurà de recollir en el nou pla de conca. Ara bé, això no significa haver d’abandonar els aqüífers, tot el contrari, cal també un programa de recuperació de les nostres aigües subterràniesʺ.

Comparteix

Icona de pantalla completa