Diari La Veu del País Valencià
Podemos seguiria sent la força més votada, encara que cau lleugerament
RedactaVeu / Madrid

La formació de Pablo Iglesias se segueix nodrint fonamentalment de votants socialistes i de la borsa d‘orfes polítics’ (aquells que recorden haver votat en blanc, nul, que es van abstenir o que no recorden què van fer): el 31,1% del total de potencials votants de Podemos prové del PSOE, el 23,4% eren ‘orfes polítics’, el 20,9% prové d’IU i un altre 8,5% del PP.

Pel seu costat, Ciutadans arreplega principalment votants populars: el 45,7% dels votants potencials de Ciutadans va votar al PP en les eleccions generals de 2011. A més, el 22,9% dels possibles votants del partit d’Albert Rivera prové d’UPiD i un altre 18,1% eren ‘orfes’. Únicament el 3,8% dels votants potencials de Ciutadans serien antics votants del PSOE.

Tant el PP com el PSOE retenen a menys de la meitat dels seus votants. En concret, el 47,4% dels antics votants del PP repetirien vot i només ho farien el 34,8% dels votants socialistes.

Qui guanya entre…?

Podemos és l’opció guanyadora en tots els trams d’edat. La xifra més notable es dóna entre els més joves (18-24 anys), ja que la formació de Pablo Iglesias obté un 32,6% dels vots i el PP aconsegueix el 4,7%. Ciutadans s’imposa com el segon partit més votat entre les persones de 25 a 34 anys amb un 9,6% dels vots i també entre els 45 a 54 anys, amb un 14,5%.

Tant el PP, el PSOE com IU mantenen percentatges similars de votants entre homes i dones. Per contra, Podemos i Ciutadans tenen més estirada entre els primers (5,3 punts percentuals més en el cas de Podemos i 6,2 punts més en el cas de Ciutadans).

Coalicions o un govern en solitari?

Preguntats per la seua preferència entre un partit que governe en solitari amb el suport parlamentari d’uns altres o un govern de coalició entre dues o més partits, els ciutadans prefereixen un govern de coalició (46,4%) a un monocolor i en minoria (38,1%).

Únicament els votants del PP es decanten majoritàriament per un govern d’un únic partit amb suports externs: el 50,4% així ho manifesta.

Les coalicions per al PP

Si el PP guanyara les eleccions generals, amb qui hauria de pactar o fer coalició de govern? L’aliança preferida pel conjunt d’enquestats seria la que conformaren els populars i algun partit moderat, ja siga Ciutadans i/o UPiD. Aquesta opció és la preferida pel 55,2%, seguida d’un govern de gran coalició de PP-PSOE (26,5%), i com última preferència un pacte amb partits nacionalistes (18,3%).

Els votants del PP es decanten encara més per una aliança amb Ciutadans o UPiD: ho fa el 77,6%, enfront del 14,7% que voldria un pacte amb els socialistes.

Les coalicions per al PSOE

I si guanyara el PSOE? El 40,1% dels ciutadans preferirien que els socialistes s’acostaren a Podemos i/o a IU; un 30,6% és partidari d’un pacte amb Ciutadans i/o UPiD, mentre que el suport a la gran coalició cau al 19,4%. El 9,9% voldria un pacte amb els nacionalistes.

Aquestes tendències s’aguditzen entre els votants del PSOE: el 57,6% d’ells s’inclina per una aliança amb Podemos i/o IU. Pactar amb Ciutadans i/o UPiD és la segona opció favorita entre els votants socialistes: així ho vol el 25,9%, mentre que només el 9,5% voldria un govern de ‘gran coalició’ amb el PP.

Les coalicions per a Podemos

Amb qui hauria de pactar o fer coalició de govern Podemos si guanyara les pròximes eleccions generals? L’opció preferida pel conjunt d’enquestats és un pacte amb IU i/o partits d’esquerra: així ho assenyala el 36,9%. cal ressaltar que, en l’hipotètic cas que guanyara Podemos, els ciutadans preferirien una aliança amb Ciutadans i UPiD (així ho manifesta el 28,2%) abans que una amb el PSOE (opció preferida per al 23,7%).

La gran majoria dels votants de Podemos, el 66%, es mostra clarament a favor que el seu partit s’alie amb IU i/o altres partits d’esquerra (66%). A gran distància, se situen Ciutadans i UPiD com a aliats favorits (els són per al 19,4%). Únicament el 8,7% dels votants de Podemos voldria que el seu partit pactara amb el PSOE.

Comparteix

Icona de pantalla completa