Diari La Veu del País Valencià
Concentracions dimecres per a reivindicar el dret de vaga i la retirada de la ‘llei mordassa’

RedactaVeu / EP / València

UGT PV i CCOO PV han convocat concentracions per a aquest dimecres a València, Alacant i Castelló, a les 12.30 hores davant les seus de la Delegació i de les Subdelegacions del Govern, respectivament, per a reivindicar la llibertat d’exercir el dret de vaga i exigir la retirada de la coneguda com a ‘llei mordassa’.

Així ho han assenyalat aquest dilluns en roda de premsa els secretaris d’Organització d’UGT PV, Elvira Ródenas, i de Comunicació i Relacions Institucionals de CCOO PV, Bernat Asensi, els quals han remarcat la “imperiosa necessitat” de reclamar la retirada del Projecte de Reforma del Codi Penal, la derogació de l’article 315 i la modificació de la Llei de Seguretat Ciutadana, cosa que ja han traslladat als grups parlamentaris autonòmics i estatals.

Tots dos han presentat la jornada d’acció mundial en defensa de les llibertats i del dret de vaga, que sorgeix per “l’actuació de la Fiscalia a partir de les vagues de 2010 i especialment de 2012”, que al seu judici “criminalitza l’actuació dels piquets” i el seu dret a “informar i intentar convéncer els treballadors que no acudisquen al seu lloc”, fins i tot amb peticions de penes de presó.

Han citat en aquest sentit el cas d’Inusa, a Alacant, en el qual demanaven dos anys de presó per a dues persones que van participar en un piquet i, finalment, es va acordar deixar la condemna en sengles multes de 1.300 euros. Els sindicats també esperen que s’evite la presó en una altra denúncia pendent, relativa a El Corte Inglés.

Segons indiquen, al País Valencia hi ha 29 persones acusades per aquest motiu, 14 a Alacant i 15 a València. El pròxim judici estava assenyalat per al dimecres contra tres persones al Port de Sagunt, però els dos bancs que exercien l’acusació particular han desistit i la Fiscalia comunicarà aquest dimarts si també desisteix.

Més de 20 persones pendents de citació judicial

Entre la vintena de persones pendents de citació judicial en aquesta autonomia, Ródenas ha al•ludit a tres sindicalistes de Vossloh imputats en un procés que està en fase d’instrucció. Segons Asensi, “es vigila amb especial incisió i d’una manera partidista la funció dels piquets i en absolut es vigila el dret que tenen els treballadors de la tutela del servei de vaga i als efectes que moltes empreses fan contra els treballadors que decideixen fer vaga”.

A preguntes dels mitjans, ha afirmat que tenir “moments de tensió en qualsevol vaga és inevitable, el més normal del món”, però cal “diferenciar” l’actuació dels piquets organitzats per CCOO i UGT, que “mai han actuat violentament, ni tan sols davant provocacions”, recalca, dels “actes de violència, puntuals, que mai s’han organitzat per CCOO i UGT”, i davant els quals demanen que “s’actue” com en qualsevol altra situació d’aquest tipus.

Al seu torn, Ródenas ha reprovat que “han volgut mostrar a la societat alguns fets molt aïllats com una cosa permanent, i és la Fiscalia qui, d’una manera molt parcial, sobretot a partir de la vaga de 2012 comença a considerar com a actes delictius el que és un dret constitucional a la vaga i als piquets”. Segons ha apuntat, a l’Estat espanyol hi ha 265 sindicalistes immersos en processos penals o administratius i 81 procediments oberts per aquest tema.

També ha acusat el Consell que “sistemàticament, de manera dictatorial, ha culpabilitzat i acusat persones en l’exercici del seu dret constitucional i, en aquest cas, els sindicalistes”.

“No sé si amb la ‘llei mordassa’ podrem seguir celebrant l’1 de maig o defensar els drets dels treballadors pobres”, ha asseverat Ródenas, qui opina que “cada vegada és més complicat”.

“És com una dictadura”

En aquest sentit, ha criticat que organitzar manifestacions “es complica de tal manera que es fa impossible” i considera “greu” que “persones que no són agents d’autoritat -guàrdies de seguretat-, pel simple fet d’estar manifestant-se, puguen escorcollar i es puguen emportar” a algú detingut.

“És com una dictadura, aquest país està retrocedint més de 50 anys en drets i llibertats”, ha advertit Ródenas, qui s’ha referit a aquestes mesures com “l’última estocada que el govern del PP vol fer a les organitzacions sindicals i als treballadors”. “Només falta que, en aquesta situació de vulnerabilitat dels treballadors i quasi esclavitud, el dret de l’exercici de la vaga com a únic recurs de protesta també el volen eliminar, i açò no es pot permetre”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa