Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró denuncia l’abandonament de la Marjal de Rafalell i Vistabella
Redactaveu / València

Després de l’enèsim incendi a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, des del col•lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord han exigit que s’òbriga una investigació per a determinar les seues causes.

A més a més, davant dels “continus focs” que pateix aquest aiguamoll -que forma part del Catàleg de Zones Humides del País Valencià- AE Agró considera “essencial” esbrinar “si existeix o no algun tipus d’actuació deliberada darrere, ja que posen en perill, tant la conservació dels valors naturals d’aquesta marjal com la seguretat de les persones”. De fet, i segons els ecologistes, els conductors que circulaven en el moment de l’incendi per l’Autovia V-21 o els veïns de les urbanitzacions de la platja de la Pobla de Farnals, es van veure afectats pel foc l’any passat i, a més a més, dues gasolineres s’han vist amenaçades per les flames, com també els treballadors dels polígons industrials i terciaris de Massalfassar, ubicats junt a la zona incendiada.

En el comunicat, AE-Agró assegura que “ho exigim públicament perquè, malgrat aquesta situació de greu risc per a la seguretat de la ciutadania, les administracions responsables de la gestió de la marjal no han pres cap mesura per a minimitzar el perill d’incendi”.

El foc va obligar a tallar la V-21. Foto: AE-Agró.

“Ni la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, ni l’Ajuntament de València ni l’Ajuntament de Massamagrell han mogut un dit per a evitar que el foc tornara a cremar aquest aiguamoll, que pateix un escandalós abandonament per part de les institucions locals i autonòmiques”, denuncia l’entitat ecologista.

A diferència d’altres zones humides, “on les administracions sí que gestionen la vegetació, en la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell no existeix cap tipus d’actuació d’aquest tipus”. Així que, segons explica AE-Agró, la major part d’aquest aiguamoll és un senillar que conforma una massa homogènia i contínua, de manera que quan es declara un incendi, aquest es propaga amb rapidesa i sense cap barrera. A més a més, la perifèria d’aquesta zona humida es troba esguitada d’abocadors il•legals, especialment en camps de conreu abandonats.

Des d’AE-Agró consideren “imprescindible” que les esmentades institucions “s’impliquen d’una vegada per totes” en la gestió i en la conservació de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell ja que “és la seua obligació. Cal actuar i ho saben”.

Treballs d’extinció. Foto: AE-Agró.
Segons l’organització ecologista, “s’ha de gestionar la vegetació, evitant la formació de masses homogènies de senill. I s’ha de fer arribant a un consens amb els propietaris privats de la zona i sense causar danys a la fauna i la flora protegida” ja que, apunta, “la gestió de la vegetació de marjal, correctament realitzada, és absolutament compatible amb la millora de les condicions ambientals i la biodiversitat”.

En aquest sentit, Agró posa com a exemple que es pot controlar i diversificar la vegetació i ampliar les zones inundades d’aquest aiguamoll, “formant llacunes que actuarien com una espècie de tallafocs aquàtics”. Amb mesures com aquestes “és minimitzarien els impactes de nous incendis i els seus riscos associats i, a més a més, s’afavoriria la conservació de les espècies autòctones protegides que tenen en aquesta zona humida el seu hàbitat natural”, recorda AE-Agró.

Comparteix

Icona de pantalla completa