Diari La Veu del País Valencià
EUPV proposa declarar 2015 Any Ovidi Montllor
RedactaVeu / ACN / València

El portaveu d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Ignacio Blanco, i el diputat Lluís Torró, han registrat una Proposició no de llei (PNL) de tramitació especial urgent perquè les Corts Valencianes commemoren el 20é aniversari de la mort d’Ovidi Montllor.

Segons consta en la proposta, facilitada als mitjans, la formació proposa que les Corts Valencianes insten el govern valencià a atorgar al cantant, a títol pòstum, la distinció al mèrit cultural. Així mateix EUPV proposa declarar 2015 Any Ovidi Montllor i instar el govern valencià a donar suport de manera activa a aquelles iniciatives commemoratives que vinguen de la societat civil, institucions i entitats públiques.

La PNL recorda en la seua exposició de motius que un 10 de març de 1995 Ovidi Montllor va “marxar de vacances” i que va ser un “artista total, no solament des d’una vessant estètica, sinó també perquè representa el compromís amb el seu poble, amb la seua cultura i llengua, amb les classes populars i amb la llibertat”.

El text repassa la seua trajectòria artística com a cantant, poeta i actor i remarca que arreu del territori se succeeixen els homenatges i remarca que les Corts Valencianes tenen l’oportunitat de sumar-s’hi a les commemoracions.

Foto: José Soler (ACN).

Llei de Senyes d’Identitat

El portaveu de la formació ha anunciat aquesta PNL durant la roda de premsa posterior a la junta de síndics de les Corts Valencianes. Blanco ha remarcat que coincidirà amb el mateix ple en què el parlament votarà la Llei de Senyes d’Identitat que impulsa el govern valencià.

Aquest text preveu un observatori que vetllarà perquè les subvencions públiques no vagen destinades a entitats que “atempten” contra les senyes d’identitat de l’Estatut valencià. La norma exclou del seu observatori institucions normatives com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que aposta per la unitat de la llengua, i inclou, en canvi, entitats secessionistes com la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.

Ignacio Blanco (centre).

Blanco: “La llei tracta de marcar qui és i qui no, bon valencià”

Al respecte, Blanco ha dit que el PP tracta de fer electoralisme amb els sentiments, “tracta de marcar qui és i qui no és un bon valencià, tracta d’excloure bona part de la tradició de l’esquerra, de l’antifranquisme, de la lluita per la democràcia, de la lluita per la llengua i la cultura el país”.

“Nosaltres ens oposem a aquest intent absolutament rebutjable de manipular les nostres senyes d’identitat, mentre estan abandonant la llengua i la cultura del poble valencià, mentre es tanca RTVV, mentre no dóna siuport a la tasca dels nostres creadors, mentre no es promociona com cal la nostra llengua”, ha afegit.

Així mateix, el portaveu d’EUPV ha observat que durant el mateix ple que el PP “tindrà l’oportunitat de retratar-se” amb la votació de la PNL per commemorar el 20 aniversari de la mort d’Ovidi Montllor. “Veurem si tants valencians que diuen ser des del PP, no volen recordar-se d’un dels valencians més il•lustres, més universals i recordats, d’una de les persones que més va fer per la nostra llengua i la nostra cultura”, ha indicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa