Diari La Veu del País Valencià
Franco ja no és ‘Faller Major’ de València

eldiario.es / València

Durant quasi 70 anys, el dictador Francisco Franco ha ostentat la màxima distinció de la Junta Central Fallera (JCF): el ‘Bunyol de brillants’, distinció concedida per aquest organisme municipal a Franco en 1947. Fins ara, la mateixa Junta, en la seua reunió d’aquest dimarts, va acordar per unanimitat la retirada del màxim honor, creat explícitament per al desaparegut dictador i que ningú més ha obtingut en la història.

Aquesta retirada d’honors havia sigut impulsada tant des d’Esquerra Unida com des de Compromís, i a més la Junta Central Fallera ha argumentat que es prenia la mesura també en compliment de l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica, que estableix que “les Administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

No obstant açò, cal destacar que l’aprovació d’aquesta despulla de la distinció realitzat per la Junta és provisional, i que per a ser definitiva haurà de ser ratificada en l’assemblea de presidents.

Aquesta informació ha sigut publicada en eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa