Diari La Veu del País Valencià
Nou sistema de poda de mandarines que redueix el temps de recol·lecció

RedactaVeu / EP / València.

Investigadors de l’Escola d’Agrònoms de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT), de la Politècnica de València i de l’Institut Murcià de Recerca i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) han aconseguit un sistema de poda de mandarines que millora el rendiment econòmic d’aquest cultiu.

Es tracta d’una incorporació de poda mecànica, que combinada amb la manual permet controlar amb major precisió la grandària dels arbres i l’ample dels carrers, la qual cosa facilita altres labors com els tractaments fitosanitaris. Els assajos s’han arribat a reduir fins a un 13 per cent el temps de recol·lecció, i els resultats els ha publicat la revista internacional ‘Spanish Journal of Agricultural Research’.

Els investigadors expliquen que, en el cultiu de cítrics, la poda manual és un dels processos que més despeses genera a l’agricultor. S’estima que per a podar una hectàrea, són necessàries prop de 100 hores de treball, la qual cosa es tradueix, de mitjana, en un cost de 900 euros.

L’estudi s’ha centrat en el cultiu de mandarina Fortune, indica Bernardo Martín Górriz, investigador del departament d’Enginyeria d’Aliments i de l’Equipament Agrícola de la UPCT. Els investigadors valencians i murcians van avaluar el rendiment i la qualitat de la fruita durant tres campanyes, aplicant diferents tipus de poda: només manual i dues intensitats de mecànica, amb repàs manual, alternades amb la poda exclusivament manual.

La combinació de poda mecànica amb repàs manual i poda exclusivament manual pot reduir el temps necessari per a completar aquest procés. “En aquest estudi, i sense que els podadors hagueren sigut entrenats per a combinar ambdues pràctiques, la reducció va ser de vora un 13%. Una major pràctica permetria realitzar una poda manual més ràpida quan repassen la prepoda mecànica, amb la consegüent reducció del temps emprat”, afig Torregrosa.

Així mateix, l’ocupació de la prepoda mecànica permet controlar amb major precisió la grandària dels arbres i l’ample dels carrers, la qual cosa facilita altres labors com els tractaments fitosanitaris

La recerca, denominada ‘Effect of mechanical pruning on the yield and quality of ‘Fortune’ mandarins’, s’ha realitzat durant 2009-2012 i ha sigut finançada per Conselleria d’Agricultura i Aigua de la Regió de Múrcia.

Aquest treball va rebre el primer premi a la millor comunicació en l’apartat de ‘Recol·lecció mecànica en fruticultura’ en el ‘VII Congrés Ibèric dAgroenginyeria i de Ciències Hortícoles’ celebrat a Madrid a l’agost de 2013. En el treball participen els investigadors B. Martin-Gorriz, I. Porras Castillo i A. Torregrosa. El treball ha sigut publicat en Open Access.

Comparteix

Icona de pantalla completa