Diari La Veu del País Valencià
Conclusions de les jornades ‘Els eixos industrials de l’Arc Mediterrani’
Euram / Alcoi

La trobada ha permés constatar la importància estratègica de la indústria en el desenvolupament i el creixement dels territoris que tradicionalment han acollit aquest sector, i que encara hui mantenen una important producció industrial.

La nit del dijous 12, el Saló Rotonda del Cercle Industrial d’Alcoi va acollir la 10a Nit Econòmica de l’Euram. Durant la seua celebració, l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francès, va lliurar el reconeixement pel seu paper en la industrialització del territori a les Cambres de Comerç de Terrassa, Sabadell i Alcoi. També es presentaren les conclusions de l’estudi que l’Institut Ignasi Villalonga va presentar durant la nit, de la mà del seu autor Lluís Català, professor a la Universitat d’Alacant. L’estudi planteja diversos reptes per a les comarques estudiades; el Bages, l’Anoia, el Vallès, la Foia de Castalla, el Comtat, la Vall d’Albaida i l’Alcoià. Aquestes dues comarques són les que possiblement més atenció necessiten, però en general es pot afirmar que els eixos industrials valencians i catalans estan en una situació molt avantatjosa per assumir els reptes d’un futur creixement i desenvolupament d’un sector fort, sòlid, productiu, generador de valor afegit i de riquesa i llocs de treball directes i indirectes.

Tant l’estudi com les diferents intervencions realitzades pels ponents a les jornades revelen que és del tot necessari ressituar el desenvolupament industrial a l’agenda pública de l’administració. Després d’anys de promoció d’altres models menys productius, la indústria continua revelant-se com un sector sobre el qual poden sustentar-se moltes de les solucions de futur dels nostres territoris: incorporant tecnologia avançada i treballant en matèria d’investigació i coneixement, com a pol d’atracció de recursos humans qualificats i treballadors especialitzats. Altra de les conclusions de les jornades va dirigida a la necessitat d’implementar polítiques supramunicipals i supraterritorials, que posen en valor els models industrials de les comarques estudiades i fomenten la col·laboració entre territoris de l’arc mediterrani per aprofitar les oportunitats d’aquest espai geogràfic de cara a la resta del continent. A la jornada també es va presentar el manifest per la reindustrialització de l’economia europea, que van signar els ajuntaments d’Alcoi, Ontinyent, Ibi, Muro, Cocentaina, Albaida, Bocairent, Sabadell, Terrassa i Manresa.

A més de la temàtica industrial, les jornades han comptat amb la participació de ciutats com Barcelona. Toni Vives, tinent alcalde, participà el divendres 13 de febrer amb la conferència Barcelona 5.0; una anàlisi de la planificació d’una ciutat en l’era de la indústria digital i de la cooperació entre les diferents administracions per aconseguir una millor gestió dels espais urbans. L’acompanyaren a la taula representants de la Càtedra Smart City d’Alcoi, del departament d’informàtica de Barcelona, i el vicepresident de l’associació d’instal·ladors elèctrics valenciana.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa