Diari La Veu del País Valencià
PP rebutja retirar plaques en què figuren Blasco, Fabra o Hernández Mateo

Europa Press / València.

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots en contra del PP i a favor de tota l’oposició, una proposició no de llei del grup socialista en la qual instava a retirar les plaques commemoratives, inaugurals o d’esments honorífics, en les quals figure el nom de l’exconseller Rafael Blasco, de l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra o de l’exalcalde de Torrevella Pedro Ángel Hernández Mateo.

El PSPV també demanava la retirada de totes les plaques amb noms de qualsevol altra persona condemnada per corrupció, per delictes contra la hisenda pública i la seguretat i contra l’administració pública. Així mateix, proposava elaborar una declaració en el ple de reprovació a Blasco, Carlos Fabra i Hernández Mateo i a la resta de condemnats per delictes similars.

El PP ha presentat una esmena de substitució, que no ha sigut acceptada pel grup socialista, en la qual demanava canviar la proposta de resolució de la iniciativa del PSPV per una altra en la qual s’instara el Consell a garantir que els reconeixements honorífics o commemoratius recaiguen en persones “d’un compromís públic rellevant, que en cap cas hagen sigut condemnades”, així com a revisar les ja existents.

La socialista Clara Tirado ha assenyalat que amb aquesta iniciativa els ‘populars’ “es retrataran” i demostraran si “estan del costat de la justícia, disposats a fer pagar als condemnats per la corrupció un cost social mínim, o si segueixen sent els seus còmplices”, ha ressaltat.

Tirado (PSPV): “Rafael Blasco són tots vostés, Partit Popular”

Tirado considera que els diputats del PP haurien d’estar “disposats a llevar els honors als qui no ho mereixen i deixar-los caure en l’espai que s’han guanyat a pols, el de la ignomínia, la reprovació i el rebuig social”. Així mateix, entén que aquest grup hauria de “demanar perdó per emparar, protegir, reivindicar i admirar”, Blasco, Carlos Fabra i Hernández Mateo.

Durant la seua intervenció, la socialista ha assegurat que “Rafael Blasco són tots vostés: Partit Popular”, perquè “sabien quin producte compraven quan el tiràrem del nostre partit i el van rebre amb els braços oberts”.

“Vostés, senyor Bellver, senyora Linares, senyor Ibáñez, segurament porten missatges en els seus mòbils de ‘Blasco, aguanta’; ‘Pedro Ángel, sigues fort; Carlos, estem amb tu’”, ha destacat Clara Tirado.

El ‘popular’ Rubén Ibáñez li ha contestat: “Ni aquest diputat ni cap altre té cap tipus de missatge sobre cap corrupte”, i ha afegit que va ser ell qui “va instruir l’expedient d’expulsió del senyor Blasco”. “No admetrem cap classe d’honorabilitat perquè la corrupció va arribar ací amb vostés”, ha dit als socialistes, unes paraules que han provocat protestes en la bancada de l’oposició, la qual cosa ha fet que el president de les Corts, Alejandro Font de Mora, haja cridat a l’ordre el socialista Josep Moreno.

Blanco: “En democràcia, als delinqüents no els fan homenatges, els repudien”

El síndic d’EUPV, Ignacio Blanco, que ha intervingut a continuació d’Ibáñez, li ha replicat que van apartar Rafael Blasco, no per la trama de corrupció, sinó “per criticar Alberto Fabra”. Per a Blanco, “Blasco és un delinqüent, un corrupte i un mafiós”, i ha afegit que “en democràcia, als corruptes, els delinqüents i els mafiosos no els fan homenatges, els repudien”.

PP: “No demanarem perdó per haver transformat aquesta Comunitat”

Per part del PP, Verónica López ha ressaltat que “en 20 anys que el PP governa a la Comunitat, segurament haurem fet coses malament, perquè el que no decideix mai s’equivoca”. Així, ha demanat “perdó” en nom del seu grup “per haver donat responsabilitats a persones que no han estat a l’altura i en què, en algun moment, han oblidat que en política estem per a servir els altres i no per a servir-nos a nosaltres mateixos”. “El que no farem és demanar perdó per haver transformat aquesta Comunitat i per tot el que hem fet pels valencians”, ha manifestat. “Ja n’hi ha prou de generalitzacions absurdes i injustes, ja n’hi ha prou de frases buides i ja n’hi ha prou del ‘i tu més’”, ha subratllat Marcos, qui ha estés “la mà del grup majoritari per a arribar a acords en matèria de corrupció”.

Finalment, per part de Compromís, la diputada Mireia Mollà ha dit no estar “contenta” amb aquest debat, ja que ha assenyalat que “no som capaços d’adonar-nos del que demana la ciutadania de la política de segle XXI”. Sobre aquest tema, ha criticat que es pose “el nom del polític de torn” en una placa d’una obra “pagada amb diners públics, que el govern té l’obligació de fer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa