Diari La Veu del País Valencià
Els radars seran visibles per al conductor i s’informarà sobre la seua situació
RedactaVeu / EP / Madrid

La DGT ha proposat com a mesura immediata la modificació dels controls perquè els radars siguen visibles per al conductor, de curta durada, situats en múltiples emplaçaments i amb advertiment previ, segons ha informat aquest dimecres la directora general de trànsit, María Seguí, durant la Comissió de Seguretat Viària en el Congrés dels Diputats.

Seguí ha indicat que aquesta decisió de la visibilitat dels radars, tant mòbils com fixos, cerca que els conductors respecten els límits de velocitat, especialment aquells establits com a trams perillosos.

“La denúncia no és l’objectiu final”, ha apuntat la directora de Trànsit. Així, ha indicat que l’Associació de Trànsit de la Guàrdia Civil ha rebut instruccions perquè els radars mòbils, salvaguardant la seguretat dels agents, siguen visibles per als conductors “i que aquesta presència en la carretera servisca com a prevenció i dissuasió”. A més, es preveu el trasllat de molts dels radars mòbils, a les carreteres secundàries, que concentren el 80% dels accidents amb víctimes.

Són les mateixes finalitats que cerca el fet que la situació d’aquests controls es publique periòdicament en la web de la DGT. Seguí, que ha definit aquestes iniciatives com un “canvi en la política de prevenció”, ha explicat que s’informarà d’uns 1.200 trams de vies que s’han “caracteritzat com especialment meritoris d’aquesta gestió”. “Els nostres criteris d’ubicació d’aquests radars són el resultat d’aplicar una metodologia pròpia desenvolupada per nosaltres i que ja hem provat en set províncies, i que té en compte quatre paràmetres: nombre d’accidents greus ocorreguts en eixos trams -aquells amb almenys una víctima mortal o un ferit amb hospitalització-, el nombre general d’accidents independentment de la gravetat, la informació sobre la velocitat mitjana en aquest tram i el rang de la carretera”, ha puntualitzat.

La directora de la DGT també ha precisat que aquest pla afecta el tipus de radars. Així, ha indicat que es mantenen els radars fixos i variables, encara que està previst que “en els pròxims mesos” es modifiquen o reemplacen 30 dels radars de punt per radars de tram, principalment en les vies convencionals, per la qual cosa el total d’aquests aparells no augmentarà.

Dins d’aquestes propostes, Seguí ha inclòs una iniciativa en la qual el departament que dirigeix treballa des de fa temps i que permetrà que els radars distingisquen per vehicles. “Aplicant mètodes informàtics, un radar distingirà quin tipus de vehicle ha comés la infracció de velocitat per a així poder aplicar la sanció en funció de la limitació específica aplicable a aquest vehicle”, ha explicat Seguí.

Els turismes i motocicletes tenen els límits de velocitat superiors al de camions, autobusos i furgonetes, fins ara, “encara que després se’ls aplicara la metodologia per a sancionar-los per la velocitat deguda, el radar només saltava quan excedia els límits de turismes i motocicletes”, ha apuntat.

Finalment, a aquestes mesures s’uneix el fet que els radars comencen a operar de manera homogènia en tot el territori interurbà. Aquesta instrucció pretén unificar el marge de tolerància amb el qual actuen aquests aparells. Una mesura “d’equitat” que persegueix gestionar de forma “unificada” i “transparent” les infraccions per velocitat. Es tracta, segons ha explicat la DGT, que “el ciutadà conega la velocitat a la qual comencen a sancionar independentment de la zona per la qual circulen”. El llindar de tolerància és de 8 quilòmetres si la velocitat del vehicle és menor de 100 quilòmetres per hora i del 7 per cent si supera els 100 quilòmetres per hora.

Durant la seua intervenció Seguí també s’ha referit a l’augment de víctimes en les carreteres en el primer mes de 2015, que van ser 87, lluny de les 61 del mateix mes de 2014. La directora ha indicat que aquesta xifra suposa una pujada del 43 per cent pel que fa a l’any anterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa