Diari La Veu del País Valencià
Compromís va ser l’únic partit que va demanar la retirada del bunyol de brillants a Franco

RedactaVeu / València.

Tal i com va informar aquest diari digital, la Junta Central Fallera (JCF) ha decidit iniciar el procediment per retirar el bunyol de brillants a Francisco Franco. Aquesta insígnia va ser creada en 1947 amb caràcter exclusiu per al dictador.

Segons recorda Compromís en una nota feta pública ahir, el passat 30 d’octubre va ser aquest grup municipal el que va presentar una moció al Consell Rector de la JCF demanant la seua retirada seguint la Llei de Memòria Històrica que exigeix la retirada de qualsevol títol commemoratiu o d’exaltació de la Guerra Civil i la Dictadura.

“La resta de partits amb representació al Consell Rector es van oposar a debatre la proposta al considerar que no era el lloc per a fer-ho. I això que des de Compromís estan convençuts que és un acte administratiu que hauria d’haver executat d’ofici de la JCF en el moment en què s’aprovà la Llei de Memòria Històrica al 2007”.

Des de Compromís han destacat l’actitud del PP que es va enrocar en què havia de ser l’Assemblea de Presidents la que votara l’aplicació d’una llei, com pareix que així serà. A més, Compromís també destaca la postura del representant d’Esquerra Unida “que, vint-i-quatre hores abans del Consell Rector, que va tindre lloc el passat 6 de novembre, va demanar, a títol personal, la retirada del bunyol en la Delegació d’Incidències de JCF amb un copia/enganxa de l’argumentari de Compromís exposat a la moció”.

La regidora de Compromís Pilar Soriano ha dit que: “deixant a banda de qui ve la proposta, i que està clar que és conseqüència del treball de la sectorial de festes de Compromís, nosaltres ens alegrem que, finalment, es procedisca a la retirada del bunyol al dictador Franco”

Per la seua part, Carlos Galiana, representant de Compromís a la JCF, ha declarat: “Hui és un gran dia no sols per als fallers i les falleres de València, sinó per tota la ciutadania. La retirada del bunyol de brillants suposa una democratització de les festes de les falles que sempre han sigut un lloc d’integració i de socialització dels veïns i veïnes de València, independentment de la seua ideologia. Compromís ho ha fet des de la més profunda convicció, altres no”.

Comparteix

Icona de pantalla completa