Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de Xaló es planta davant la Diputació provincial d’Alacant
RedactaVeu / Xaló

David contra Goliat. L’Ajuntament de Xaló es planta davant la Diputació provincial d’Alacant.

El consistori de Xaló ha exigit la paralització immediata del Pla Provincial de Cooperació a les Obres i Serveis davant el que entén com un cas “molt greu de manipulació” en la concessió de les subvencions publicada al B.O.P el darrer 10 de febrer.

L’Ajuntament ha explicat que havia sol•licitat un projecte d’inversió per incidir en la greu situació de desproveïment d’aigua potable del municipi. Aquest fet havia estat corroborat per tècnics de la Diputació, així com per diferents membres de l’equip de govern de la institució. De fet, fonts de la Diputació havien expressats dies abans la seua disposició a incloure Xaló davant les evidències tècniques que justificaven la priorització de les obres. La mateixa presidenta de la Diputació s’havia reunit en diverses ocasions amb els representants de Xaló i havia reconegut la urgència.

Arbitrarietat en la gestió de diners públics

No obstant això, la Diputació, tot i haver enviat ja els tècnics per a la redacció del projecte, va decidir en les últimes hores canviar el destinatari de l’ajuda. Una decisió que segons el portaveu municipal, Gerard Fullana, contradiu la legislació vigent i que “carrega de raons el poble de Xaló per dur fins al final una causa justa contra l’arbitrarietat en la gestió dels diners públics per part de la Diputació”.

En aquest sentit, i sempre segons fonts municipals de Xaló, s’expressa l’apartat 3 de l’artice 26 de la llei 7/1985, que estableix l’assistència de les Diputacions als municipis condicionada a la prestació de serveis obligatoris, i més concretament als municipis que per les seues dimensions no poden fer front a inversions elevades que els garantisquen. També argumenta l’Ajuntament de Xaló incompliment de l’article 26.3 i del 36.1b, que remarquen que la Diputació ha de concedir les subvencions amb criteris tècnics i prioritzant els serveis bàsics, especialment a pobles com Xaló, de 3.000 habitants.

En les al•legacions, Xaló suma informacions que avalen la sol•licitud de paralització del pla i reformulació del mateix. Així, explica que no es justifica cap criteri tècnic per no garantir inversió per al subministrament d’aigua i sí per a una ciclovia (121.439 euros), o l’adequació d’una casa de metge per a un museu (354.000 euros) o la rehabilitació d’una casa per al seu condicionament com a refugi (140.000 euros). La llista de greuges comparatius que fan evident el caràcter arbitrari de les ajudes és interminable.

A més, Xaló recorda que en les darreres dues legislatures no s’ha concedit cap pla provincial al municipi, mentre que altres pobles han gaudit de dos o més plans en el mateix període sense cap criteri tècnic al respecte.

“Els dos gran partits fan i desfan en les Diputacions”

Xaló ha centrat la seua petició en els tres diputats comarcals, Ximo Ferrando i Juan Bautista Rosselló, del PP, i José Chulvi, del PSPV; ja que “és la seua obligació representar la comarca”.

“Els tres han votat conjuntament en contra de la proposta de Xaló, l’acord contra natura PP-PSPV per usar els diners públics de tots sense criteri tècnic adequat és alarmant, s’ha convertit en un costum que els dos gran partits tradicionals facen i desfacen en les Diputacions, i que després siguen els ciutadans els que paguen les conseqüències, temes com l’aigua no poden tenir color polític”, ha destacat Fullana.

Comparteix

Icona de pantalla completa