Diari La Veu del País Valencià
El PP reconeix capacitat docent a entitats secessionistes
ACN / València

En paraules de Bellver, les esmenes “concreten algunes de les determinacions ja previstes en la Llei, reconeixen el treball en defensa de la cultura valenciana i la capacitat docent de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i de Lo Rat Penat i amplien el reconeixement com a senyes d’identitat a personalitats il·lustres de la nostra història”.

Així, en l’exposició de motius, els populars expressen el “reconeixement de personalitats il·lustres que han contribuït a conformar la nostra identitat, amb el seu treball en qualsevol àrea del saber i de la cultura, com és el cas d’un valencià universal com Sant Vicent Ferrer “, ha explicat el portaveu popular.

Pel que fa a Lo Rat Penat, l’esmena del PP a l’article 21 de la Llei proposa “reconèixer la capacitat docent que desenvolupen la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i l’Associació Cultural Lo Rat Penat en la divulgació de les senyes d’identitat del poble valencià, i especialment, de la llengua valenciana “.

Altres esmenes refereixen a concrecions que s’han proposat incorporar el text legislatiu original citant així festes, tradicions i esports. “Proposem que en l’article referit a les festes tradicionals es faci menció especial a les Falles, les Fogueres, la Magdalena i els Moros i Cristians; que en l’article que cita els esports autòctons de la pilota valenciana i la columbicultura s’afegisquen els tradicionals tir i arrossegament i la vela llatina”, assenyalen.

Finalment, els populars proposen la incorporació d’un desè vocal a l’Observatori de les senyes d’identitat, que serà la persona que ostenti la presidència de la Federació de Columbicultura.

L’avantprojecte de llei de Senyes d’Identitat va ser aprovat el passat desembre i es preveu que siga votat al març a les Corts, amb tota l’oposició en contra. La nova norma entre altres qüestions polèmiques preveu recuperar els diners de subvencions destinats a activitats o entitats que “agreugen” o “menyspreen” aquestes senyes.

L’Observatori de Senyes d’Identitat, que vetllarà per aquests incompliments, exclou l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, organisme estatutari encarregat d’elaborar la normativa lingüística que accepta de manera implícita la unitat del català. Al mateix observatori també s’incorporen en canvi entitats contràries a la unitat de la llengua catalana com Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.

La previsió de retirada de la subvenció vindrà determinada en la base de cadascuna de les convocatòries públiques. Així, segons dictamen del Consell Jurídic Consultiu (CJC), s’incorporarà en cada convocatòria un supòsit de pèrdua del dret al cobrament i reintegrament de la mateixa subvenció que aquesta siga destinada a la realització d’una activitat o al compliment d’una finalitat que manifestament suposen un greuge o menyspreu de les senyes d’identitat del poble valencià.

L’avantprojecte compta amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d’identitat del poble valencià. Aquestes són la llengua, Segle d’or, Reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els Arxius de la Corona d’Aragó, el 9 d’octubre com a festa de la ‘Comunitat Valenciana’, Furs i dret civils, béns declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicionals, les societats musicals, el cant d’estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions .

La nova norma tractarà la protecció estudi i investigació de les senyes d’identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.

Comparteix

Icona de pantalla completa