Diari La Veu del País Valencià
60 entitats reclamen ‘posar fi a la democràcia de baixa qualitat’
ACN / València

Les entitats remarquen que “governe qui governe”, a partir de maig “la democràcia és participació, i en aquest sentit les associacions reclamen un marc legal que impedisca que la veu ciutadana expressada en les milers de signatures d’una ILP puga ser menystinguda”, en referència a la recent ILP per a una nova ràdio i televisió públiques valencianes (esmenada pel PP fins el punt que els impulsors han reclamat que surta del debat parlamentari).

El document aprovat aquest dissabte assenyala que la nova llei ha de servir per garantir el dret a la informació i la transparència; impulsar una cultura de participació en la societat i en les institucions públiques; fomentar i enfortir el teixit associatiu; promoure processos de treball col·laboratiu i en xarxa; enfortir la capacitat de les persones de defensar els seus drets quan es troben en posició de feblesa i contribuir a la igualtat de gènere en els processos de participació.

Així mateix el text ha de buscar afavorir la inclusió dels col·lectius desfavorits; protegir els drets de les persones vinculades als col·lectius ciutadans que actuen en la defensa dels drets de ciutadania i del desenvolupament del bé comú; establir processos, pràctiques, instruments i canals cap a processos de participació real i efectiva; millorar i enfortir la comunicació entre administracions i ciutadania; afavorir l’eficàcia política i administrativa; desenvolupar la coresponsabilitat en els assumptes públics entre ciutadania i administracions; democratitzar els mitjans de comunicació públics; enfortir el vincle entre representats i representants i afavorir l’assumpció de responsabilitats i millorar el nivell d’exigència ètica en la política.

Les entitats assenyalen que la nova Llei ha de contenir una definició clara dels distints nivells o tipus de participació; els instruments o procediment que permeten la participació activa, sense dependre de la convocatòria per part de l’administració.; mecanismes per a implementar els diferents instruments a diferents escales (local, municipal, autonòmica, etc.) ; mesures per al foment i la formació en participació;drets actius i passius dels ciutadans a la informació i a la participació; mecanismes de seguiment, avaluació i revisió de les polítiques públiques per part de la ciutadania,; mesures facilitadores per al treball col·laboratiu i en xarxa de les diferents entitats ciutadanes.

Així mateix, “com a llei que garantisca la transparència esta ha de contemplar les obligacions bàsiques de la transparència, els criteris de publicitat activa, la reutilització de la informació pública i el dret d’accés a la informació pública”, indiquen.

L’abril de l’any passat es va constituir la Xarxa d’Entitats del País Valencià. Una seixantena d’associacions han assistit a les tres trobades realitzades fins ara. Es tracta d’entitats de tots els àmbits (cultural, educatiu, urbanístic, del territori, de comunicació, social, de solidaritat internacional, veïnal, ecologista, feminista). Entre les més implicades hi ha Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, la Fent Estudi, Salvem el Cabanyal i la Societat Coral El Micalet.

Comparteix

Icona de pantalla completa