Diari La Veu del País Valencià
Un veí és retingut a Castelló per parlar valencià

RedactaVeu / Castelló de la Plana.

Un nou incident relacionat amb la vulneració dels dret a expressar-se en valencià ha tingut lloc a la ciutat de Castelló, segons han informat fonts de Compromís.

Així, J.A.S. veí de la capital de La Plana, va estar retingut el passat dimarts per una patrulla d’agents de la Policia Nacional, dins del casc urbà de Castelló, després d’haver comés una lleu infracció de trànsit per excés de velocitat.

“Quan els agents s’han dirigit a ell per identificar-lo, li han negat la possibilitat d’expressar-se en valencià. Davant la insistència del ciutadà, amb males formes, els agents l’han comminat a parlar en castellà, cosa a la qual J.A.S s’ha negat, defensant el seu legítim dret a usar de la seua llengua”, expliquen les mateixes fonts.

Davant aquesta postura –legítima-, els agents han trucat a una altra patrulla perquè traduïra al ciutadà, però “amb un menyspreu i una manca de sensibilitat tal, que ha dut al veí a sentir-se humiliat i a plantejar-se la possibilitat de presentar una queixa contra els agents de l’ordre”.

Aquest diari ha pogut saber que la víctima d’aquest nou cas de vulneració del drets lingüístics té intenció de denunciar el cas davant el Síndic de Greuges.

Segons han subratllat fonts de Compromís per Castelló, “en ple segle XXI, un atemptat contra la llibertat d’expressió, contra la llibertat lingüística com aquest, és un fet denunciable i reprovable, que no ajuda gaire a la normalització de la nostra llengua en el nostre País”.

L’any passat es registraren un total de 14 casos de vulneració de drets lingüístics, 9 d’ells individuals i 5 col•lectius. Pel que fa la vulneració de drets individuals, en l’informe presentat per la Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià (PDL-PV) figuraven l’anomenat cas Xirivella, en què la comissaria de Xirivella es negà a atendre una dona en valencià i demanà un intèrpret; el cas Benirredrà, on un grup de joves que es disposaven a participar a la Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna foren agredits per un grup de persones que havien organitzat una concentració en contra de la Trobada amb l’agravant que l’Ajuntament de Benirredrà havia demanat a la Delegació del Govern que no autoritzara aquesta concentració; o el cas Fontcalent, don un funcionari de la presó de Fontcalent amenaçà una professora per haver parlat en valencià. També el cas Crevillent de negació d’assistència sanitària per discriminació lingüística en el qual l’Audiència Provincial d’Alacant va ordenar al Jutjat d’Instrucció d’Elx admetre i investigar la denúncia per delicte formulada per un veí de Crevillent que havia anat al servei d’urgències del Centre de Salut de Crevillent i no va ser atés pel metge de guàrdia, per parlar en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa