La Xufa de València, una denominació en perill d’extinció pel PGOU

L’aprovació de la revisió del PGOU de València suposaria, segons el Consell Regulador, 'posar en perill la viabilitat’ del sector, el qual constitueix en 19 termes de l’Horta Nord “l’única alternativa de cultiu viable per l’economia agrària local i comar
28 febrer 2015 01:00h
Els productors de xufa amb denominació d'origen demanen la suspensió del PGOU.
L. Part / València

La Xufa de València es cultiva en un  total de 19 termes municipals de la comarca de l’Horta Nord que constitueixen l’única zona d’Europa on es conrea aquest singular tubercle. Però lluny de la protecció i preservació  de manera especial d’aquestes terres per part de les institucions, l’Ajuntament que comanda Rita Barberà pretén soterrar aquest pulmó verd per a la ciutat de València, encara que lluny d’això i segons el productors de Xufa, “hauria de ser considerat un referent cultural, patrimonial i identitari de tots els valencians”.

Aquesta setmana, el Ple del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València va presentar, juntament amb altres entitats incloses en la campanya l’Horta és nostra, un escrit d’al•legacions a la Revisió simplificada del PGOU de València sol•licitant  la seua suspensió.

La raó?  Que el pla projectat posa en perill la viabilitat econòmica d’un sector, el de la xufa, estratègic en l’Horta i que, “hui per hui, és pràcticament l’única alternativa de cultiu viable per l’economia agrària local i comarcal”.
 

Segons explicà el Consell Regulador en un comunicat fet públic aquesta setmana, la denominació d’origen és “el màxim reconeixement de qualitat que se li pot donar a un producte”. Dos són els requisits que ha de reunir un producte per obtindre-la; d’una banda, que el producte estiga transformat i elaborat dins d’una zona geogràfica concreta i d’altra, que l’origen geogràfic siga el factor determinant dels trets diferencials de qualitat a protegir. Ambdós requisits es donen a la Xufa de València.

La Xufa de València es cultiva en 19 termes municipals de la comarca de l’Horta Nord “per les característiques úniques de clima, però sobretot, de sòl”. Però a més, “constitueix l’única zona d’Europa on es conrea aquest singular tubercle”. Cal tenir en compte que d’aquests 19 termes municipals és, precisament la ciutat de València, la que aporta més superfície cultivada de xufa amb Denominació d’Origen.

Destrucció enfront de protecció

“Aquest fet ens hauria de portar a protegir i preservar de manera especial aquestes terres, òptimes per al cultiu de xufa de València, però són precisament aquestes terres les que estan afectades per la revisió del PGOU i, de portar-se endavant, suposaria la seua destrucció i s’afegiria a la que ja han sofert en els darrers 20 anys per la desmesurada pressió urbanística que ha acabat soterrant unes de les terres més fèrtils del nostre territori”, sosté el Consell Regulador, que subratlla, a més que aquest veritable pulmó verd per a la ciutat de València “hauria de ser considerat un referent cultural, patrimonial i identitari de tots els valencians”.


next