Diari La Veu del País Valencià
El ‘Concert for Group & Orchestra’ de Jon Lord (Deep Purple) sonarà diumenge a Manises

Sixto Ferrero / Manises.

El pròxim diumenge, 1 de març (19.30h), l’Orquestra Filharmònica Ciutat de Manises de l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises, sota la batuta del seu director titular José Vicente Fuentes Castilla juntament amb el grup de rock Malsujeto, oferiran a l’auditori Germanies de Manises “Concert for group and orchestra”, l’obra que Jon Lord, membre, líder i compositor del mític grup de hard rock Deep Purple havia compost en 1969.

Jon Lord (Hammond i pianista de Deep Purple) havia compost l’obra en 1969, amb lletres de Ian Gillan vocalista del grup -també conegut pel seu paper de Jesucrist en l’òpera Jesucrist Superstar-. En setembre del mateix any fou estrenada per Deep Purple i la Royal Philharmonic Orchestra sota la direcció de Malcolm Arnold i en desembre es va llançar l’obra enregistrada en directe en format vinil. Un any després, 1970, es va perdre la partitura, tot i que va estar representada també a Los Angeles i passada per la televisió britànica.

Amb la banda dissolta (1976) i reunificada en 1984 Jon Lord s’hi va proposar refer la partitura, de la qual l’únic rastre existent era aquella gravació. La sorpresa per a Lord fou que un compositor holandès, Marco de Goeij havia estat fent la mateixa feina, aprofitant l’única mostra que quedava d’aquella obra, l’àlbum enregistrat en directe (1976) i el vídeo emès per la televisió britànica. Aleshores de Goeij s’hi va posar en contacte amb Lord, suposadament per recopilar informació, però la sorpresa per al britànic fou que de Goeij ja havia transcrit quasi en tota la seua totalitat els tres moviments de què constava l’obra. Junts van acabar d’enllestir novament les partitures i en 1999, tot coincidint amb el trentè aniversari de la composició Deep Purple va fer una gira mundial amb Concert for Group and Orchestra. Lord acabaria deixant el grup en 2003 per mamprendre la seua carrera en solitari. Moria en 2012.

Jon Lord.

L’obra té una durada al voltant de cinquanta minuts (51’43’’) i està estructurada en tres moviments: Moderato-Allegro, Andante i Vivace-Presto. En el programa de la seu estrena hi havien diferents obres de rock simfònic de Deep Purple i la Symphony núm. 6 Op 95 de Malcolm Arnold, qui fou alhora el director.

El 1r moviment té una estructura de concerto grosso, on dos grups instrumentals (en aquets cas el grup de rock i l’orquestra) es contraposen, efectuant un discurs continu de pregunta-resposta, amb dues seccions contrastades, establint un diàleg entre ripieno o tutti i concertino, en aquest cas: grup de rock-orquestra.

El 2n moviment crea un matalàs harmònic, barrejant els dos timbres, el del conjunt orquestral i el del grup de rock, fent ús de la melodia acompanyada on la veu rep el protagonisme.

El 3r moviment està estructurat com un tema amb variacions, el qual passa pels diferents instruments del grup de rock o per l’orquestra. Una d’estes variacions és el conegudíssim solo de bateria de Ian Paice de1969.

Tot i que harmònicament, i melòdicament, l’obra s’esforça per guardar l’esperit del rock, és a dir s’encabeix dins de l’estètica amb melodies cantabiles, ritmes regulars i l’energia que caracteritza la seua contundència sonora, l’obra, sobretot en el tercer moviment, compta amb atractives dissonàncies i ritmes trencats, amalgamats, que guarden certa relació amb l’ús del ritme strawinskià i la seua època dels ballets russos. Estratègicament, les dissonàncies es reserven per a l’orquestra, en canvi les intervencions del grup de rock manté, en general, una consonància infranquejable dins de les músiques rock i els seus derivats. No obstant l’atractiu està en la seua essència, en l’atreviment o la reconstrucció històrica del que va suposar aquesta obra en el 1969. Després vindria més rock simfònic, amb Metallica i el S&M o Roger Waters (Pink Floyd) amb The Wall-Live in Berlin.

>

Els intèrprets

Malsujeto és una banda de rock nascuda a Bunyol l’any 1994. Amb una maqueta (A trompicones, 2001) i quatre discos d’estudi (En peligro de extinción 2004, Animal Salvaje 2005, Fuera de control 2009 i Paraiso-Infierno 2012), no és la primera vegada que la reconeguda i sospesada banda ha portat dalt dels escenari “Concert for group and orchestra”, ja que la passada edició de la Biennal de música de Bunyol (2014), amb l’Artística de Bunyol i sota la direcció d’Andrés Valero-Castells van obrir el susdit festival.

Malsujeto.

>

D’altra banda l’Orquestra Filharmònica Ciutat de Manises està formada per diferents professionals de la música de diverses poblacions: Manises, Quart de poblet, Paterna, Paiporta, Bunyol i Vilamarxant, els quals programen uns quants concerts a l’any per viure aquestes trobades com una convivència al voltant de la música. El seu director és José Vicente Fuentes Castilla qui a més ha aconseguit diferents premis de composició com fins tres vegades el “València crea” (2008, 2009 i 2013, el Premi Villa de Madrid “Maestro Villa” (2008) o l’internacional per a banda i cor “10è aniversari de la FSMCV” (2009) amb Rèquiem estrenada a les darreries de setembre de 2014.

Les entrades es poden recollir de dilluns a divendres a la seu de la Societat Musical. En horari de 16.00h a 19.00h.

Comparteix

Icona de pantalla completa