Isabel-Clara Simó: ‘Fernande va ser el gran amor de Picasso’

L'escriptora publica 'L'amant de Picasso', una biografia novel·lada del primer gran amor de l'artista malagueny
1 març 2015 01:00h
ACN / Barcelona

En una entrevista , Simó ha reconegut que li va costar posar-se a la pell de Fernande Olivier perquè "no li agradava" que s'hagués passat 40 anys plegada de mans esperant que Picasso tornés al seu costat. Però, mica en mica, la va anar comprenent, fins el punt de descobrir una dona "culta, amb valor i coratge". "Sostinc la teoria que Fernande va ser el gran amor de Picasso, l'única persona que el va comprendre pictòricament", ha especificat, i ho exemplifica amb el temps que van compartir a Horta de Sant Joan.

Fernande Olivier ha estat una de les amants més desconegudes de Pablo Picasso, ja siga perquè és la més primerenca de totes -van estar junts entre 1904 i 1911- o perquè els descendents del pintor han intentat "tapar-la", com sosté Isabel-Clara Simó. 'L'amant de Picasso' presenta una Fernande Olivier "a l'ombra" i "marginada" per tota la intel·lectualitat de París, que "li va girar l'esquena". Tot i així, Simó defensa que no era "una simple model" sinó una dona culta, que es va relacionar amb la "flor i nata" de la intel·lectualitat europea de l'època. 

Per a l'autora de 'La salvatge', malgrat aquest 'oblit' històric, Fernande va ser l'única persona que va comprendre pictòricament  Picasso, com intenta demostrar a les escenes de la novel·la que transcorren pel temps que van compartir a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

El relat comença al París de principis segle XX i versa sobre la relació de la parella. "Llegeixen manifestos, discuteixen i parlen d'intimitats, presentant un Picasso jovenet però molt enamorat", explica l'escriptora.
 

Després d'un temps de relació, es desplaçaran fins Horta de Sant Joan, paisatge clau en la pintura de l'artista i l'autèntica "obsessió de Picasso", on  ella descobrirà l'univers més profund de l'artista. En una ocasió, Simó relata com Fernande constata que els paisatges de la Terra Alta i els quadres que ell pintava no s'assemblaven en absolut. "Picasso li respon que ja s'assemblaran, i ella ho capta", precisa Simó. Serà justament després de la seua estada a Horta, que ell l'abandonarà per una altra dona.

La vida de Fernande Olivier sense Picasso

Inicialment, Fernande Olivier es desespera però aconsegueix tirar endavant, fent una vida molt modesta. Advertit de la senzillesa amb la qual viu la seua antiga amant, anys després Picasso li enviarà un milió de francs. 

Segons Simó, alguns diuen que ho va fer per evitar que escrivira la seua biografia però l'escriptora nega que ho volguera fer: "Després del que he llegit d'ella, estic convençuda que no ho hauria fet. No li volia cap mal", ha reblat.
 
next