Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] El PP rebutja els homenatges a Ovidi Montllor per ‘catalanista’
ACN / València

Durant la defensa de la PNL, el diputat d’EUPV Lluís Torró ha recordat la trajectòria artística d’Ovidi Montllor i el seu caràcter de lluitador per les llibertats. Torró ha dit que “abans de marxar de vacances” moltes institucions com la Generalitat el varen reconèixer “commoguts” per la seua malaltia “en un intent de recorregir amb alguns gestos l’injust tractament que havia rebut amb la democràcia, quan algunes veus crítiques destorbaven”.

“Ara es tracta d’anar més enllà”, ha dit Torró, “i de promoure socialment la seua figura socialment i reconèixer-la institucionalment”. En aquest sentit, ha exposat la proposició per declarar 2015 Any Ovidi Montllor i instar el govern valencià a donar suport de manera activa a aquelles iniciatives que surtin de la societat civil, institucions i entitats públiques per recordar el cantant.

Tots els grups de l’oposició s’hi han sumat a la iniciativa. El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha remarcat que l’Ovidi va ser una figura “cabdal” durant la Transició política valenciana i ha criticat que el PP “vulga tancar-lo a la cambra fosca” per la seua postura política. Així mateix Pañella ha dit que els populars “porten habitualment aquesta postura de tancar a la cambra fosca aquells que no coincideixen amb la seua manera de pensar”. El diputat ha citat igualment Fuster, Estellés o Joan Francesc Mira, dels qui ha dit que “haurien de ser referents culturals que il·luminaren el camí”.

El diputat del PSPV-PSOE Juan Soto al seu torn ha mostrat el suport “entusiasta” del seu partit. Soto ha lamentat que “la realitat i la realitat oficial no tinguen res a veure” i ha afegit que l’Observatori que crearà la Llei de senyes d’identitat valenciana “condemnarà Ovidi per roig i catalanista però es posarà de perfil mentre Rita Barberá destrossa el valencià”.

El PP clama “Som valencians, mai catalans”

La diputada del PP encarregada d’explicar el vot en contra, Mayte Parra, ha dit no entendre la proposta atès que l’any 1994 la Generalitat Valenciana ja va atorgar l’Alta Distinció a l’Ovidi Montllor i s’ha demanat que hi ha al darrere d’aquesta PNL. Parra ha afegit que “si tant volen defensar la identitat per què ahir varen votar tots vostès en contra de la Llei de senyes d’identitat?”.

El diputat d’EUPV Lluís Torró li ha respost que darrere tan sols hi ha la seua formació i ha assenyalat que es demana la Distinció al mèrit cultural perquè en el seu moment se li va distingir per raons de caire cívic. “Ara demanem que es reconega la seua aportació cultural perquè ara està més viu que al 1994, perquè ara hi ha molta gent al carrer que el reclama per seguir poder fent cultura al nostre país”, ha dit.

La diputada del PP ha replicat que al darrere de la proposta hi ha la idea dels Països Catalans i ha mostrat un cartell amb un dels actes d’homenatge a Ovidi Montllor que compta amb un mapa dels Països Catalans per manifestar el rebuig dels populars a la proposta. “Nosaltres no trencarem la baralla perquè no jugarrem als designis que ens diuen els catalans”, ha remarcat.

Finalment Parra ha citat una cançó de l’Ovidi on diu ‘Tinc senyera on blau no n’hi ha, dic ben parle català a la manera de València’. Amb un gran enrenou a la sala, Parra ha continuat: “Nosaltres li diem que la nostra Llei de senyes d’identitat, que vostès no van recolzar, diu que la nostra terra és la Comunitat, la nostra llengua és el valencià i la nostra bandera té blau. Perquè som valencians i mai catalans”. A continuació s’ha votat la PNL amb el resultat de 34 vots a favor i 46 en contra.

ACN

Comparteix

Icona de pantalla completa