Diari La Veu del País Valencià
Intifalla: diccionaris de valencià contra la ignorància de Barberà
Leo Part / València

Diccionaris, gramàtiques, vocabularis i llibres text. Aquests han sigut alguns dels llibres i publicacions que han mostrat els ciutadans i ciutadanes –gran part d’ells estudiants- participants en la segona Intifalla celebrada aquest dilluns als peus del balcó principal de l’Ajuntament de València que comanda Rita Barberà amb el lema “Ni caloret ni Hòsties! Per unes falles populars, crítiques i en valencià!”.

Segons han denunciat alguns dels participants en aquesta segona Intifalla, “hui, gràcies a la #intifalla, ha sigut la primera vegada que Rita Barberà ha vist una gramàtica i un diccionari”. No obstant això, cal matisar que quan l’alcaldessa ha vist des del balcó consistorial els diccionaris que li mostraven desenes d’estudiants, immediatament, s’ha retirat cap a dins de l’edifici consistorial.

Ja abans de l’inici de l’espectacle pirotècnic, informa ACN, l’alcaldessa ha estat rebuda amb nombrosos xiulits. Al final de la ‘mascletà’ un grup de gent s’ha concentrat als peus del balcó per cridar “corrupta”,“fora”, “lladres, corruptes, fora del govern”.

A la concentració també han estat presents altres grups com els extreballadors de RTVV o col·lectius ‘Cadires contra la gana’ per reclamar que cap aturat es quede sense prestació social.

Contra els menyspreu al valencià

Intifalla considera que les “cagades” de Rita Barberà –en referència al seu patètic i lamentable discurs del ‘caloret’ durant La Crida que va marcar l’inici de les festes falleres- “no poden servir per estigmatitzar més la nostra llengua”, per la qual cosa ha fet una crida perquè “els nous valencians no tinguen vergonya de parlar-la i enganyar-se per aprendre”.

Foto: @beatrizjimenezj

En aquest sentit, el moviment de protesta considera que “la ignorància dels que ens governen no ha de banalitzar la crua realitat de la persecució cultural del nostre poble”, al temps que defensa “que no es jugue més amb la nostra dignitat com a país”.

Des d’Intifalla han remarcat que si bé “està “molt bé el caloret i les gracietes sobre el tema i tal, ja comença a cansar un poc la cosa, no?”. També, i a través de les xarxes socials, han apuntat que Intifalla “té motius quasi infinits, hui contra #elcaloret, no contra la broma, sinó contra el menyspreu al valencià”.

Cartell amb el lema de la Intifalla celebrada aquest dilluns.

Precisament, i en relació al fet que els regidors del PP de València lluïren ahir, en la primera mascletà de les falles, enganxines i adhesius al•lusius a la relliscada de l’alcaldessa durant la Crida, i que aquesta formació n’haja encarregat 200 més amb la llegenda ‘I love caloret faller’, membres de la Intifalla han denunciat que “el PP s’aprofita de la denigració del valencià per a fer política”.

Foto: José Soler (ACN)

El PP busca rendibilitat del #caloret amb les xapetes

Així, segons ha publicat al seu blog Nando Sahuquillo, un jove periodista ajudant d’investigació a la Universitat CEU Cardenal Herrera, el PP “es posa la xapeta del caloret aplaudint l’agressió al valencià de Rita Barberà i buscant rendibilitat política”.

Xapes del PP de València sobre el ‘caloret’. Foto: @Manelballester

“Que el mateix entorn de Rita Barberà lluïsca unflat d’orgull la xapeta frega la poca vergonya. Suposa no sols aplaudir la incompetència de la senyora alcaldessa de València respecte a la llengua pròpia, sinó, a més a més, fer d’eixa incompetència motiu de broma i de rendibilitat política”, apunta Sahuquillo, qui a més a més, denuncia que “els que manen els deien als de la Intifalla que no estava bé allò d’aprofitar la mascletà per a fer públiques les seues demandes, però ara són ells els que se n’aprofiten de l’aparador per fer la seua campanya”. “Consejos doy que para mi no tengo”, subratlla aquest jove davant el fet que “enguany sí que val la campanya política al balcó. Caloret inclòs”.

Foto: José Soler (ACN).

Imatge de Barberà amb la Cort d’Honor, al balcó consistorial, aquest dilluns. Foto: José Soler (ACN).

Foto: Projecte Intifalla.

Comparteix

Icona de pantalla completa