Diari La Veu del País Valencià
Olivas va viatjar a Cuba amb jet privat pagat per empresaris als qui concedí crèdits sota sospita
Miguel Ángel Campos / Madrid

Segons la informació del cas que investiga l’Audiència Nacional i els correus electrònics intervinguts, els empresaris Ferri i Baldó van adquirir el 21 de desembre de 2006 la finca ‘El Zacatón’ a Mèxic, per 49 milions d’euros a través d’una societat interposada, informa la cadena SER. Un dia abans, Bancaixa i Banc de València havien concedit un crèdit de 125 milions per a comprar aqueixa finca a una de les seues societats participades: “Grand Coral”.

El 7 de febrer de 2007, Grand Coral adquireix finalment la finca a la societat de Ferri i Baldó per aqueixos 125 milions, per la qual cosa el benefici per als amics d’Olivas va ascendir a 76 milions d’euros. Aproximadament la meitat dels diners, un total de 40 milions d’euros, apunten els investigadors,és transferit a comptes de dos bancs a Andorra i un a Suïssa, a nom d’altres societats vinculades als empresaris, tan sol una setmana després de l’operació.

Així ho revelen els correus electrònics remesos per un despatx d’assessors mexicans a l’assistent de Ferri, en els quals l’informa de les transferències i li facilita els resguards dels justificants d’ingrés, als quals ha tingut accés la Cadena SER.

Olivas va viatjar a Cuba amb jet privat pagat per empresaris als qui va concedir crèdits sota sospita. Així, l’expresident de la Generalitat valenciana, de Bancaixa i exvicepresident de Bankia va viatjar en plena crisi financera – en 2007 i 2009, quan presidia Bancaixa i el Banc de València- amb altres cinc directius a Cuba en un jet privat ‘exclusiu’, a càrrec d’empresaris suposadament beneficiats amb crèdits irregulars que concedia – Juan Ferri i José Baldó- segons correus confiscats per la Guàrdia Civil. El jet per a una sola de les escapades va costar 130.000 euros

Foto: Cadena SER.

Jets privats i hotels de luxe

Ferri i Baldó Estos empresaris, segons les recerques del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, que analitza el cas després d’una denúncia presentada per Bankia, es van beneficiar amb crèdits milionaris suposadament irregulars, que van ser concedits per les entitats presidides per Olivas. En alguns casos, aprovats “amb urgència” pel mateix expresident de Bancaixa i Banc de València, que també va arribar a ser vicepresident de Bankia. Solament en un dels projectes, denominat ‘Grand Coral’, el crebant per a l’entitat pels préstecs concedits ascendeix a 246 milions d’euros segons el Banc d’Espanya.

Els correus revelen els preparatius per a dos vols amb jet privat a Cuba. Tots dos són gestionats per l’assistent de Juan Ferri, qui també assumeix el pagament de les factures per als viatges a una illa en la qual Bancaixa o el Banc de València, en principi, mancaven d’interessos.

Interior del Global 500. / Bombardier Business Aircraft

El primer vol va eixir de València el dimarts 5 de juny de 2007 i va tornar de l’Havana el dissabte 9 del mateix mes. Els passatgers van ser l’expresident de Bancaixa José Luis Olivas; el llavors director general adjunt, Aurelio Izquierdo; el conseller delegat del Banc de València, Domingo Parra; els empresaris Eugenio i Enrique Calabuig; el germà de l’expresident de Múrcia, Carlos Valcárcel; i els empresaris Juan Vicente Ferri i José Baldó.

Segons els correus, tots es van allotjar en el luxós hotel Occidental Miramar de l’Havana, situat en ple centre de la ciutat.

Imatge de l’hotel Occidental Miramar de l’Havana.
El segon viatge va ser una escapada de cap de setmana. Van eixir d’Alacant el dijous 10 de setembre de 2009, en plena crisi financera, i van tornar el diumenge 13. També va repetir Olivas, així com Esquerre i Enrique Calabuig, i els empresaris Ferri i Baldó.

Segons els correus, la companyia que nolieja els jet privats ofereix a la secretària de Ferri tres alternatives per al vol, i escull la més cara i “exclusiva”: El Bombarder Global Express (Heavy Class) amb el qual no són necessàries escales, que disposa de 12 còmodes butaques i fins sis llits per a descansar en el viatge a Cuba. El preu del jet “més luxós i gran de tots els avions executius”; “la nostra recomanació” segons la companyia, ascendeix a 129.990 euros.

La Cadena SER s’ha posat en contacte amb la major part dels implicats, que ofereixen postures dispars respecte a estos viatges. L’expresident José Luis Olivas ha penjat directament el telèfon a la SER en esmentar-li l’assumpte. No obstant açò, en una segona conversa, Olivas ha reconegut que va viatjar a Cuba amb els implicats, possiblement en els anys citats. Ha afirmat que el van convidar com a “representant institucional” de Bancaixa i el Banc de València per l’existència d’oportunitats de negoci en unes compres hoteleres que finalment no van cristal•litzar.

Per la seua banda, l’empresari que suposadament va pagar les escapades, Juan Ferri, ha negat els fets. Ha asseverat que mai va abonar viatge algun o que anara a Cuba amb estos passatgers.

Aquesta informació s’ha publicat en Cadena Ser. Traducció La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa