Diari La Veu del País Valencià
PSPV estudia denunciar Barberá i Rus per mantenir simbologia franquista

RedactaVeu / ACN / València.

El PSPV estudia denunciar l’alcaldessa de València, Rita Barberá, i altres alcaldes valencians com el de Xàtiva (la Costera) Alfonso Rus per vulnerar la Llei de Memòria Històrica en mantenir simbologia franquista en aquests municipis.

Així ho han donat a conèixer aquest dimecres en roda de premsa el secretari general del PSPV a la demarcació de València, José Luis Ábalos, en una compareixença acompanyat del coordinador del Grup de Memòria Històrica, Matías Alonso; el regidor socialista a València, Salvador Broseta; el secretari general del PSPV-PSOE de Xàtiva, Roger Cerdà; i l’advocat Eduardo Ranz (impulsor de vàries denúncies).

Ábalos ha dit que es revisaran tots els casos de símbols o mencions commemoratives de la dictadura franquista a tots els municipis de la demarcació de València. El secretari general del PSPV a la demarcació ha afegit que es faran peticions i en funció de les respostes s’actuarà.

Al respecte, ha considerat que és “inconcebible l’actitud de l’alcaldessa i del president de la Diputació perquè, a més de resistir-se a la restitució democràtica, tendeixen a frivolitzar, el que és sagnant”, en referència als títols honorífics que tots dos ajuntaments valencians, València i Xàtiva (amb l’alcalde Alfonso Rus, president de la corporació) segueixen mantenint al dictador Francisco Franco.

Per la seua banda, l’advocat Eduardo Ranz, que ha presentat les denúncies judicials a diversos municipis de tot l’estat per incompliment de la Llei de Memòria Històrica, ha explicat que ha emprés un procés penal als jutjats d’instrucció que contempla, d’una banda, la denúncia de l’alcalde o alcaldessa del municipi afectat, i d’altra banda, el dret de petició.

En aquest sentit, les 39 denúncies que ha presentat al febrer de 2015, com a ciutadà i professional, corresponents a municipis que conserven símbols i / o mencions franquistes tenen com a objectiu “generar reparació a les víctimes del franquisme, regalar major dignitat com a país i establir que la llei és igual per a tots”, ha explicat.

En el cas concret de València, que manté a Franco la medalla d’or de la ciutat, i de Xàtiva, que conserva el títol de fill predilecte i alcalde honorífic per Francisco Franco, en el cas d’acudir als tribunals caldria fer-ho davant el TSJ en ser els dos alcaldes diputats autonòmics.

Segons que ha explicat el PSPV, en el cas de València, l’oposició municipal està treballant en bloc per a la restitució de la memòria històrica juntament amb la resta de l’oposició.

Comparteix

Icona de pantalla completa