Diari La Veu del País Valencià
Acció Cultural i les universitats presenten una proposta de nova política lingüística
RedactaVeu / València

Amb aquest propòsit, Acció Cultural ha elaborat un full de ruta que dibuixa els eixos d’una política lingüística global i positiva, i que recull els principals àmbits d’ús amb l’objectiu d’assolir una veritable igualtat lingüística. Es tracta d’una proposta que fixa els principis que haurien de guiar aquesta política i que marca àmbits concrets d’actuació pràctica.

El principal principi sobre el qual es fonamenta la proposta és el de la igualtat lingüística: que cap valencià o valenciana patisca puga patir una situació de discriminació per raó de la seua llengua. Aquest objectiu no és encara una realitat, i de fet, el Servei Jurídic d’Acció Cultural ha atés durant els darrers anys molts casos de discriminació i / o maltracte per raons de discriminació lingüística en el tracte de ciutadans amb l’administració pública, la sanitat, la justícia o les forces de seguretat, per exemple.

La defensa de la igualtat, en una societat democràtica, no hauria de ser necessària, però els fets demostren que en aquest cas, al País Valencià, sí que ho és. I en aquest sentit, el compromís d’Acció Cultural és absolut.

Pel que fa al document, la Secció de Política Lingüística d’Acció Cultural, formada per socis i sòcies de l’entitat, i coordinada per Ferran Suay, membre de la Junta Directiva de l’entitat, ha estat treballant en un esborrany inicial. En aquest procés d’elaboració, Acció Cultural ha comptat també amb la col·laboració de les universitats valencianes, per garantir una visió plural i acadèmicament solvent.

Finalment, el proper dimecres 11 de març de 2015 tindrà lloc la presentació del document, en un acte molt especial a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, seu d’ACPV, a les 19 h, en què participarà una representació institucional destacada de les universitats: és sens dubte un acte extraordinari, que posa en valor el treball realitzat i el document resultant.

______________________________________________

Presentació del document

“PER UNA NOVA I EFECTIVA LLEI D’IGUALTAT LINGÜÍSTICA”

Dimecres 11 de març de 2015, 19 h Octubre CCC (c. Sant Ferran, 12 – València)

Amb les intervencions de:

Ferran Suay, responsable de la Secció de Política Lingüística d’ACPV

Isabel Vázquez Navarro, vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística de la Universitat de València

Vicent Botti Navarro, vicerector de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Politècnica de València

Carles Cortes Orts, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant

Wenceslao Rambla Zaragozá, vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I

Joan F. Mira, president d’Acció Cultural del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa