Diari La Veu del País Valencià
Xaló acull la V Trobada per la Terra al País Valencià
RedactaVeu / Xaló

Posem la vida en el centre defensant el territori. Aquest és lema de la V Trobada per la Terra, que des d’ahir divendres dia 6 fins al pròxim diumenge 8 de març té lloc a Xaló (la Marina Alta).

Es tracta d’una trobada anual de totes aquelles persones i col•lectius del País Valencià que treballen per la Sobirania Alimentària, construint alternatives de producció, comercialització i consum d’aliments que repercutisquen en l’economia local, cuiden la terra i contribuïsquen a aconseguir un món rural viu.

La trobada reuneix nombroses iniciatives que sorgeixen per totes les comarques: grups de consum agroecològic, xarxes de producció local, organitzacions agràries i ecologistes, col•lectius veïnals, comprats de venda directa o de barata, recuperació de sabers camperols, etc. Totes elles s’agrupen en la Plataforma per la Sobirania Alimentària, organitzadora de l’esdeveniment.

Enguany, el moviment per la sobirania alimentària s’uneix a les reivindicacions del 8 de març prenent per a la seua trobada una consigna ecofeminista, “posem la Vida en el centre defensant el territori”, rebutjant un sistema, el capitalista, que posa en el centre les necessitats del mercat per damunt de la cura de les persones i de la Terra.

La sobirania alimentària assumeix l’ecodependència -no pot plantejar-se la vida al marge de la naturalesa- i la interdependència – la vida necessita la cura cap a les altres persones. Per açò, construir noves economies i relacions “és fonamental”, apunten els organitzadors de la trobada.

Mercat de la Terra

La trobada va començar ahir divendres en una taula redona i de debat amb una mostra de projectes de la zona de la Marina Alta que inclou iniciatives de transformació artesanal d’aliments i comprats camperols, com el ja consolidat “Mercat de la Terra” de Xaló, que se celebra hui dissabte, integrant-se en el programa de la Trobada.

En ell participen més de 30 llocs de productes locals i de temporada i, en aquesta especial ocasió estarà acompanyat d’activitats culturals, xarrades, debats i projeccions, a més d’una reunió per a debatre sobre ramaderia ecològica. El dissabte a la vesprada es divideix en dues temàtiques paral•leles: els canals curts de comercialització i l’ecofeminisme.

A partir de les 18:30 la Xarxa d’Entitats del País Valencià presentarà les seues propostes sobre la participació ciutadana i la transparència de les institucions valencianes. En aquests espais es treballarà i debatrà en grups dinamitzats, amb la finalitat d’aprofundir i avançar en aquestes dues línies de treball, per a acabar amb una nit festiva a càrrec dels grups locals Felah Mengus i Lilit i Dionís i les músiques del DJ Boni La MezC.L.A PinchaMundos.

El diumenge 8, la Trobada tancarà amb un espai de reflexions finals i amb un menjar popular en el poble, Xaló, que ha obert les seues portes a aquesta activitat, demostrant el seu suport a noves formes d’entendre l’alimentació, l’economia i les relacions entre les persones i el territori.

La Sobirania Alimentària es va definir en el fòrum de Nyeleni com el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Açò posa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses.

La Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià és un espai que aglutina productors/es, consumidors/es, iniciatives, organitzacions i col•lectius que treballen per la Sobirania Alimentària al País Valencià. El nostre objectiu és ser un moviment aglutinador capaç de generar una àmplia mobilització social cap a la Sobirania Alimentària, mitjançant un procés d’enfortiment i articulació de les diferents experiències que existeixen en els territoris i emmarcant-les en una estratègia global. Més informació en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa