Diari La Veu del País Valencià
Acord a Castelló per al consum d’energies renovables
RedactaVeu / Castelló

Dins de la campanya mundial impulsada per Avaaz.org i iniciada el passat 22 de setembre amb la marxa mundial contra el canvi climàtic, va tenir lloc a Castelló un acte de signatura pública d’un document de compromís amb les energies renovables per part de diferents grups polítics.

Com a continuació d’aquesta campanya i impulsada també per Avaaz.org, es va celebrar ahir una trobada entre representants del PSPV, EUPV, Compromís i Podem, i membres de diferents organitzacions ciutadanes: Plataforma Antifracking de Castelló, Arca Ibèrica, Columbretes Netes, Plataforma per un Nou Model Energètic i la cooperativa Som Energia.

En aquesta trobada les diferents formacions polítiques han acordat iniciar els tràmits per al consum a les seues seus del 100% d’energies renovables certificades, així com en les diferents institucions de govern en cas d’arribar a governar sempre que administrativament siga possible.

Jose Antonio García, de la Plataforma per un Nou Model Energètic, ha explicat les diferents alternatives per al procediment, destacant que tan fàcil és transitar al consum d’energies renovables com canviar d’operador de telefonia.

Hi ha diverses cooperatives de comercialització que es poden trobar a la web de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. El cost és igual al de l’energia fòssil “bruta” i en dos mesos és factible estar consumint 100% energia renovable certificada.

L’amenaça del descontrol del canvi climàtic

Els científics ens adverteixen que el canvi climàtic pot accelerar més enllà del nostre control, amenaçant la nostra supervivència i la de tot el que estimem. El canvi climàtic no només fa que en el món faça una mica més de calor, o que hi haja unes quantes tempestes més. Els científics estan proclamant als quatre vents que el nostre clima és el resultat d’un equilibri molt delicat.

L’escalfament global està alterant aquest equilibri, i si no fem res per impedir-ho, probablement arribarà a un punt d’inflexió i acabarà per retroalimentar. “I quan això passe, el canvi climàtic s’accelerarà de tal manera que les conseqüències són imprevisibles”, alerten.

Per aquesta raó, apunten que “hem de mantenir l’escalfament global per davall dels 2 graus centígrads. Si creuem aquesta línia, estarem a la vora del desastre”. Per aconseguir-ho, els líders mundials i els nostres governants necessiten forjar un acord realista a escala global, nacional i local que convertisca les nostres societats i les nostres economies en 100% netes com més prompte millor.

Els diferents òrgans de govern de les comarques del Nord “tenen molt a dir en la lluita contra el canvi climàtic” ja que estan pendents d’autorització els projectes de fracking als Ports-Maestrat i les prospeccions petrolíferes enfront de les nostres costes.

També s’han compromés a tornar a reunir-se per fer un seguiment i proposar noves mesures que faciliten el trànsit a un model energètic sostenible segons document elaborat per la Px1NME.

Comparteix

Icona de pantalla completa