Diari La Veu del País Valencià
Blanco: ‘Hi haurà canvi al Palau perquè els valencians han obert els ulls’
RedactaVeu / EP / València

Segons Blanco, és positiu que Alberto Fabra siga el candidat del PP perquè “ens estalvia que ens explique mentides” sobre el seu programa, en haver sigut ell mateix qui ha pres les decisions durant els últims quatre anys. Així ho ha indicat Blanco en una roda de premsa oberta al públic oferida a València per a presentar la seua candidatura d’EUPV a la Presidència de la Generalitat, i a l’Alcaldia de València, liderada per Amadeu Sanchis.

Ha apuntat que “no val amb desallotjar el PP” sinó que cal desallotjar també “les seues polítiques” i seguir lluitant per la transparència i contra la corrupció “creant una comissió de la veritat, obrint calaixos” i depurant responsabilitats polítiques encara que les penals hagen prescrit, amb la finalitat de posar fi a aquest sistema de “cleptocràcia”. “Aquest nou País Valencià serà d’esquerres o no serà”, ha indicat Blanco, que ha agregat: “per a ser real ha de ser d’esquerres i el canvi d’esquerres serà amb EUPV o no serà”, ha conclòs.

En ser preguntat sobre possibles confluències amb altres formacions de cara a les eleccions autonòmiques, Blanco ha assenyalat que la seua formació està parlant amb altres forces d’esquerres amb les quals ha compartit mobilitzacions socials i “és possible” que facen una coalició, de la qual en tot cas Podem s’ha descartat perquè ja “ha manifestat que no vol cap tipus d’acord”. El candidat ha recordat que Podem-CVja ha pres la decisió de concórrer en solitari i ha recordat que EUPV ja va llançar al setembre de manera formal la proposta de confluència, que no obstant açò “no ha sigut resposta per la resta de forces amb la mateixa voluntat”.

“EU té un projecte autònom, plural, amb un recorregut una trajectòria i anirem fins al final en la defensa d’aqueix programa de canvi d’esquerres”, ha manifestat Blanco, qui sí ha admès que han obert la porta a arribar a acords amb altres forces encara que Podem, des que té representants electes en el Consell Ciutadà i secretari general ha manifestat que no vol cap tipus d’acord.

Per la seua banda, el candidat de la formació a l’Alcaldia de València, Amadeu Sanchis, ha manifestat que en aquest àmbit des d’EU no han tancat “cap porta” a acords i sempre ha defensat “una confluència inclusiva que arreplegue al conjunt de les forces polítiques” d’esquerres “sense renunciar a programes, a sigles ni al treball que s’ha fet aquests anys”. Ha matisat que, no obstant açò, Guanyem va decidir en assemblea que no hi hauria coalició, que es convertia en partit polític, i ara “ha de decidir què fa”.

Per la seua banda, el candidat d’IU a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, ha apostat aquest dissabte, en la seua primera visita al País Valencià en aquesta condició, que cal construir “un nou model de societat” enfront de l’actual, “profundament desolada i arrasada en els seus drets socials i econòmics”, i ha advertit que “estan en joc les pròximes generacions, no les pròximes eleccions”.

En la seua intervenció, ha mostrat el seu suport “nítid i explícit” als caps de llista de la formació a les Corts, agraint el treball fet per EUPV per a lluitar contra la corrupció “des de baix” tant en el Parlament valencià com a Alacant, aconseguint, amb les seues denúncies, la renúncia de l’exalcaldessa Sonia Castedo, posant “pedres en el camí fins que ha caigut”.

Sobre aquest tema, ha indicat que “s’ha revelat que un dels principals problemes d’aquest país és que manen els qui no es presenten a les eleccions” i “qualsevol que anava a Alacant es podia adonar que l’alcaldessa no era Sonia Castedo, sinó el poder privat, cacic que feia xantatge, extorsionava i governava realment i decidia què es feia i què no”.

Al seu judici, cal continuar en aquest repte, important però difícil, ha reconegut Garzón, encara que ha admès que “transformar una societat és difícil, sobretot pel poder privat salvatge” que existeix.

El PP i la por

Garzón ha instat, davant els presents, a comprometre’s amb la política perquè “una de les eines que té el PP és utilitzar la por”, recorrent “a la violència física, a la repressió administrativa, fins i tot penal. Dirigint-se als valencians, ha lamentat que es conega aquesta terra fora del seu territori per casos de corrupció i els ha apel•lat al fet que “prenguen totes les mesures possibles perquè deixe de conéixer-se fora d’aquestes terres com el lloc on Fabra i els seus amics i els corruptes campen a pler”.

“Votar és un instrument, un de molts, però és un instrument necessari: vos anime a la mobilització política amb majúscules”, ha conclòs.

Foto: EP

‘L’excusa’ de la crisi

Alberto Garzón ha assenyalat que en les pròximes cites electorals el que està en joc és “molt similar al que estava en joc a Grècia” i no és només el color polític d’un govern o la correlació de forces en els parlaments i ajuntaments, sinó “un model de societat” perquè la dreta “ha iniciat des de fa uns anys la construcció d’un model de societat on li sobren els drets socials conquistats per generacions precedents” i “li sobra pràcticament tot el públic”.

Així, ha criticat que a la dreta la crisi “li està servint per a enriquir una gran minoria de la població, grans fortunes i grans empreses que s’estan fent d’or” i per a justificar la necessitat de seguir retallant en drets públics que beneficien la majoria.

“Si no fem res, en dos anys mirarem el nostre voltant i veurem que els hospitals són propietat d’empreses registrades en paradisos fiscals, com els habitatges són venuts a fons voltors per a especular amb elles”, ha agregat.

Per a Alberto Garzón, “si hi ha alguna cosa positiva en aquesta desgraciada crisi econòmica és que ha trencat la capacitat hegemònica del pensament individualista i neoliberal i ara és possible somiar” i els ciutadans tenen el dret i deure de preguntar-se com volen viure en el futur, sense donar per descomptat que “no hi ha més alternativa al capitalisme que simplement gestionar les misèries”. El candidat, que ha advocat per recuperar “el sentit noble de la política” i ha advertit de la necessitat d’aprofitar “amb intel•ligència” que el bipartidisme “està en les seues hores més baixes”, ha assenyalat que es poden traure avant propostes generadores d’ocupació i benestar si existeix la voluntat política per a açò.

En aquesta línia, ha explicat que la seua formació planteja un Pla de Treball Garantit dotat amb 9.400 milions d’euros per a traure a un milió de persones de la desocupació en un any. Encara que es tracta d'”una quantitat elevada”, ha apuntat, “no és ni la meitat del que s’ha gastat per rescatar Bankia”. “En aquest país s’han rescatat bancs sense diners, aeroports sense avions, autopistes sense cotxes, s’ha indemnitzat l’empresa de Florentino Pérez per Castor; els diners sempre han existit per al que el Govern ha volgut, sempre ha tingut la capacitat d’endeutar-se per a salvar les seues amiguetes, però mai ha prioritzat els serveis públics”, ha criticat.

Comparteix

Icona de pantalla completa