Diari La Veu del País Valencià
El Tro d’Avís, llibre de la Malva d’Alzira, festa i compromís amb la llengua i la cultura
Miguel Ángel Martínez / Alzira

La falla compleix aquest exercici faller un aniversari molt especial, 25 anys des que es va publicar el seu primer llibret de falla. En tot aquest temps en el llibret s’ha produït una gran evolució tant en format, impressió, disseny, maquetació i continguts.

El llibret de la Malva va començar a participar en 1993, any que la Generalitat Valenciana va crear els Premis d’Ús i Normalització del Valencià, en el concurs que s’ha convertit en el nostre sant i senya. L’any següent en 1.994 aconseguirem per primera vegada el primer premi en aquest concurs. Després vam repetir premi en 2.004, 2007, 2009, 2011 i 2012 i ara enguany. Cal ressaltar que la Malva és la comissió fallera de tot el territori valencià que ha obtingut premi en totes les edicions del concurs des de 1.993. A més d’eixos set primers llocs comptem amb cinc segon premi en 1995, 2005, 2008, 2013 i 2014, tres tercer premi, dos cinquè, dos setè, un desè i un catorzè.

La llista de col·laboradors que literàriament han fet créixer el llibret és importantíssima, tant a nivell local, comunitari, com nacional; periodistes, llicenciats, escriptors, universitaris, poetes, editors, etc. han fet possible que la cultura s’acoste a una publicació menor com està considerat un llibret de falla.

Com a peculiaritat especial en la Malva vam decidir en 2.006 donar-li un nom genèric a la publicació, un nom que anunciaria de forma imminent l’aparició del llibret però, sobretot, l’arribada de les festes falleres i d’ací naix el “Tro d’Avís”, el llibre de la Malva.

En el concurs de llibrets organitzat per la Junta Local Fallera a Alzira, amb aquest exercici, comptem en el nostre poder amb tretze primers premis de manera consecutiva, a més d’altres primers set primers premis i segons.

Enguany el tema escollit per la Malva en el seu llibret és ”En serio o en Roma”. El Tro d’Avís conta amb la participació dels dibuixants Ortifus i Bouet i l’escriptor Enrich Lluch. Cal ressenyar la direcció de la publicació de José Manuel Rubio Albentosa que juntament amb Josep Antoni Fluixà i Miguel Ángel Martínez formen un equip compenetrat que cada any innova i millora la publicació. En aquesta ocasió cal destacar la implicació de un company i gran faller de València, Sebas Marín, que també ha estat peca clau en la tasca del llibre faller.

La portada ha sigut elaborada pel faller de la Malva Vicent Roca i quasi una cinquantena de col·laboracions literàries confeccionen aquest Tro d’Avís 2015, que ha estat considerat el millor llibre del País Valencià.

Resumint podríem dir que “ens hem convertit en un model que s’ha de seguir dins dels llibrets de falla, ens intenten imitar en moltes poblacions, hem creat una marca de la qual els fallers de la Malva ens sentim molt orgullosos i, sobretot, en aquests anys hem fet molts amics de nord a sud de la Comunitat Valenciana”.

Des de fa quatre anys som impulsors i creadors de la plataforma “Lletres Falleres” formada per comissions, associacions i entitats preocupades en millorar el llibret de la falla, però sobretot, en defensar la nostra llengua.

Tot açò ha estat en 27 anys de llibret, cada any un, cada any diferent, cada any millor, cada llibre una obra d’art destinat no sabem a quin lloc, però cada Tro d’Avís… el millor avís de la Malva.

Comparteix

Icona de pantalla completa