Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma per la Llengua denuncia el setge al català a la Franja
RedactaVeu / Barcelona

La Plataforma per la Llengua ha engegat una nova campanya que té com a objectiu denunciar la situació del català a la Franja i denunciar l’absurd que suposa el LAPAO en la realitat lingüística de la zona. La campanya simula un joc on-line a través del web estimoelcatala.cat que aparentment convidarà als usuaris a “aprendre” LAPAO i a traduir algunes paraules del català al LAPAO.

En realitat, es tracta d’una acció de sensibilització amb la qual l’entitat pretén alertar sobre l’atac que està experimentant el català a la Franja i aconseguir adhesions per portar la problemàtica a Europa, tenint en compte els repetits intents dels governs espanyol i aragonès per aniquilar el català a la zona.

El LAPAO (Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental) no existeix, és una denominació creada artificialment per al català pel Govern d’Aragó amb l’objectiu gens dissimulat d’anorrear la nostra llengua a la Franja. La problemàtica va més enllà d’una simple anècdota relacionada amb la denominació de la llengua. Ben al contrari, el LAPAO és el primer pas per acabar amb el català en aquest territori, i ja han començat a fer-se públics casos d’escoles de la zona que s’han queixat que el Govern aragonès de Luisa Fernández Rudi està substituint progressivament el LAPAO pel català en els currículums escolars. L’objectiu és clar: dividir, segregar i esborrar de l’imaginari col·lectiu cap rastre de català, en la línia d’altres polítiques equiparables que els governs del Partit Popular estan aplicant en els diversos territoris de parla catalana.

Des de la Plataforma per la Llengua volem denunciar aquesta surrealista situació. A partir de hui, al web estimoelcatala.cat s’ha engegat aquesta campanya que, amb un to irònic, vol denunciar l’absurd de la invenció d’aquesta nova llengua. Els usuaris que accedeisquen a aquest web hauran de respondre una pregunta (n’hi ha diverses que van apareixent aleatòriament) traduint una paraula del català al LAPAO. Òbviament, la resposta correcta serà la mateixa paraula idèntica, i a les persones que participen en la campanya se’ls aprofita per explicar-los la situació del català a la Franja i se’ls demana la seua adhesió a un manifest.

L’objectiu és fer arribar aquest manifest al Parlament Europeu amb l’ajut de diversos europarlamentaris catalans i organitzar properament un acte a la seu d’aquest organisme a Estrasburg amb representants de les entitats de la zona per tal d’evidenciar el setge que està experimentant la nostra llengua en aquest territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa