Diari La Veu del País Valencià
La Unió: ‘El nou acord de la ‘pinyolà’ impedeix l’assentament de bona part dels ruscs’
RedactaVeu / València

La Unió afirma que el sector citrícola i apícola han arribat a una situació d’autoregulació dels seients apícoles en les zones productores de cítrics, i prova d’açò és el baix nombre, pràcticament testimonial, de denúncies que es tramiten per incompliment de l’acord. Per açò advoca per l’eliminació d’una normativa que únicament pot provocar enfrontaments i despeses supèrflues.

La Unió indica que des de la dècada dels 80, cap Govern de la Generalitat ha emprès mesures reguladores de les plantacions citrícoles i s’ha continuat amb la plantació de varietats híbrides.

Tot açò s’incrementa ara amb la possible plantació de 200.000 arbres de la varietat Nadorcott que majoritàriament es plantaran al País Valencià, una varietat molt polinitzadora que en uns anys pot canviar radicalment les zones permeses per als assentaments i que trenca amb la tendència d’una reconversió varietal que potencie les varietats citrícoles que no provoquen pol·linització creuada.

Aquesta situació contrasta amb el fet que l’IVIA i altres entitats gestores posen a la disposició dels vivers varietats de cítrics que no provoquen pol·linització creuada o que la normativa de la Conselleria d’Agricultura sobre reconversió citrícola no permeta que es planten varietats híbrides, la qual cosa dóna a entendre que “la Conselleria d’Agricultura legisla sobre aquest tema sense rigor i corrents”.

La normativa de la ‘pinyolà’ únicament deixarà assentar, en el millor dels casos, el 25% del total dels ruscs censats a tot el País Valencià, aproximadament unes 99.000 sobre un total de 400.000.

Encara que s’incrementa el nombre de municipis amb possibilitat d’assentaments, aquests segueixen sent totalment insuficients per a cobrir les necessitats dels apicultors.

Comparteix

Icona de pantalla completa