Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra guanyaria les eleccions al País Valencià
RedactaVeu / València

El socialista Ximo Puig es pronostica com el successor d’Alberto Fabra al capdavant del govern de la Generalitat Valenciana. Es tancaria així un període ‘negre’ de 20 anys de Govern conservador al País Valencià.

En aquest sentit, un sondeig publicat per Las Provincias, un rotatiu conservador, deixa al PP amb molt poques possibilitats de seguir en la Generalitat després de les eleccions autonòmiques de maig: la suma dels seus escons i la de Ciutadans mai superaria la dels partits d’esquerra.

En la part alta de les previsions, una eventual aliança entre el PP i Ciutadans es quedaria en 50 escons. L’esquerra (PSPV, Podemos, Compromís i EUPV) s’aniria a 49, encara que també hauria d’arribar a acords.

El parlament té 99 diputats i la majoria absoluta està en 51. Per tant, sempre segons el sondeig, no és descartable un resultat en el qual el PP poguera governar sempre que tinguera el suport del partit d’Albert Rivera. L’opció, a dia de hui, sembla remota.

En la part baixa de les previsions, els comptes tampoc li eixen al PP, en el poder des de 1995. Ni amb Ciutadans superaria els escons de l’esquerra ni, per descomptat, arribaria a la majoria absoluta, ja que tots dos partits sumarien 47 escons. Malgrat tot, en el PP creuen que està tot per decidir. Aquests que es detallen a continuació són els resultats partit a partit.

Catàstrofe del PP (33/36 escons)

El PP es deixaria quasi un 20% dels vots respecte 2011 (del 49,4% al 30,6%) i fins a més de 20 escons (de 55 a una forqueta d’entre 33 i 36). La majoria absoluta està en 55 diputats. L’enquesta confirma la tendència marcada des de fa més d’un any: ni amb crosses de centre dreta (abans UPiD, ara Ciutadans) seguirà Alberto Fabra de president de la Generalitat.

PSPV: Un desastre dolç (del 28 al 19% dels vots i 22 diputats)

Els socialistes es deixen un 10% dels vots i d’altres escons (del 28% al 19% i de 33 a 21/22 diputats) en una patacada que sap a victòria. Malgrat tot, són la força hegemònica de l’esquerra i de, haver-hi acord entre els partits progressistes, Ximo Puig seria, possiblement, el nou president de la Generalitat, després de dues dècades de govern ‘popular’ al País Valencià.

Podemos: Tercera força, però sense arrasar (14,3% dels vots i 15/16 escons)

Podemos vol guanyar, però els sondejos diuen que no ho farà. Serà la tercera força política amb 15 o 16 escons. Amb un 14,3% dels vots, estarà per sobre de Ciutadans (12,9%), encara que la seua força és indubtable: tindrà més diputats que la suma de Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV).

Èxit de Ciutadans (14 diputats)

Sense quasi representació institucional i amb tan sols 2.000 militants, però Ciutadans reproduirà, sempre segons el sondeig per a las Provincias, el seu èxit a Andalusia. Obtindrà 14 diputats i el 12,9% dels vots. En cap cas la suma dels seus escons i els del PP arriba a la majoria absoluta.

Abans de la irrupció de Podemos es veien com a eixos del nou govern valencià i ara tindran una posició menys rellevant, però Compromís i Esquerra Unida capegen amb decència el tsunami generat per Podemos. El partit de Mónica Oltra, el polític valencià millor valorat, pujarà en vots (del 7,2 al 10,2%) i escons (de 6 a 9 o 10 escons). No hi haurà sorpresa al PSPV però si consolidació de la marca.

Compromís puja en vots (10,2%) i escons (de 6 a 10)

Abans de la irrupció de Podemos es veien com a eixos del nou govern valencià i ara tindran una posició menys rellevant, però Compromís i Esquerra Unida capegen amb decència el tsunami generat per Podemos. El partit de Mónica Oltra, el polític valencià millor valorat, pujarà en vots (del 7,2 al 10,2%) i escons (de 6 a 9 o 10 escons).

EUPV aguanta el tipus (5,2%) i passa de 5 a 4 escons

EUPV, per contra, perdrà vots i diputats (del 5,9 al 5,2% i de 5 a 4 escons) però seguirà en les Corts Valencianes. Sondejos i baròmetres polítics varis pronosticaven la seua desaparició davant l’espenta de Podemos, amb el qual competeixen en el mateix calador de vots.

Comparteix

Icona de pantalla completa