Diari La Veu del País Valencià
La Unió estima les pèrdues de la pedra a la Costera en més de 4M€
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià ha fet una primera estimació de la pedra del passat dissabte a la comarca de la Costanera i quantifica les pèrdues al voltant de 4 milions d’euros després d’afectar a més de 2.200 hectàrees de cultiu.

La zona més afectada de la comarca se situa en les localitats de Xàtiva, L’Alcúdia de Crespins, Canals, Cerdà, La Granja, Llanera, Llosa, Novetlé, Rotglà, Torrella i Vallés i de forma molt més insignificant a Vallada, Montesa i Moixent.

Els cultius més danyats són els cítrics, les hortalisses i la fruita. En hortalisses hi ha danys en unes 360 hectàrees d’alls tendres, enciams, bledes i carxofes. S’ha vist afectada la major part de la producció actual amb unes pèrdues que oscil•laran la quantitat d’1,3 milions d’euros.

Pel que fa als cítrics, s’han vist afectades unes 1.100 hectàrees encara que danys en producció de moment únicament s’observen en les varietats més tardanes (Ortanique, València Batega i Lane Batega) que comprenen unes 300 hectàrees de cítrics on els danys superaran el 70% i el valor econòmic pot ascendir a 1,2 milions d’euros. En la resta de la superfície afectada els danys se centrarien en brotades i fusta dels arbres encara que caldrà esperar a l’evolució del cultiu per a realitzar una valoració ajustada dels mateixos, segons fonts de la Unió.

Imatge captada a Xàtiva el passat dissabte. Foto: @ConchinPalacios

En relació a la fruita hi ha unes 800 hectàrees afectades, de les quals 300 corresponen a albercocs, pruneres i ametlers, amb uns danys mitjans del 75% i una xifra econòmica de pèrdues al voltant d’1 milió d’euros. De presseguers existeix una superfície afectada d’unes 66 hectàrees on s’ha vist danyada la totalitat de la fruita o la flor segons el cas, amb unes pèrdues al voltant de 400.000 euros. També hi ha 450 has de caqui encara que els danys se situen sobretot en unes 35 on la brotada estava més avançada, amb una quantificació econòmica d’uns 250.000 euros.

Pedra aquest matí a l’Horta Nord i Camp de Morvedre

La pedra ha afectat aquest matí també una franja compresa de 100 hectàrees entre les comarques de l’Horta Nord i el Camp de Morvedre. A l’espera de conèixer amb exactitud els danys, de moment els que s’aprecien són “d’escassa importància”, segons la Unió, i se centren en hortalisses de fulla com enciams, bledes o carxofes.

Imatge de la pedra registrada aquest dilluns a Sagunt. Foto: @minervagra

Valoració positiva conjunt de pluges

La Unió considera “molt beneficioses” les pluges dels últims dies, malgrat aquestes pedres en zones molt localitzades, després de diversos anys continuats de sequera. “Ha plogut a poc a poc i durant moltes hores que és el que necessitaven els cultius i les pastures després de tres primaveres seguides amb els registres pluviomètrics sota mínims”, assegura Ramón Mampel, secretari general de la Unió.

Mampel afirma que “les precipitacions serviran per a regenerar els aqüífers i pous, estalviaran regs als agricultors i seran claus per a la correcta evolució dels cultius. Permeten també netejar els arbres de futures plagues i recarregar el subsòl”.

Comparteix

Icona de pantalla completa