Diari La Veu del País Valencià
Compromís pretén impedir l’ús partidista de publicitat institucional
RedactaVeu / EP / València

Compromís ha presentat una proposició de llei de publicitat institucional i concepció col•lectiva de les infraestructures públiques -que quedarà pendent per a la pròxima legislatura-, amb la qual pretenen impedir un ús partidista d’aquests elements i evitar que es puguen “gastar diners públics per a fer-se autobombo el partit que està en el govern”.

Així ho ha indicat la portaveu adjunta de Compromís i candidata a la Generalitat, Mònica Oltra, que ha donat a conèixer en roda de premsa la iniciativa que van presentar per registre d’entrada el 13 de març i que no entrarà aquesta legislatura, ja que aquesta setmana se celebra l’últim ple i no figura en l’ordre del dia.

En el text, exposen que la publicitat institucional “ha d’estar encaminada a publicitar drets del ciutadà”, amb informació del servei i passos a donar per a poder gaudir-ne, com en les beques de menjador o en la campanya de mamografies o controls de pròstata, o a “demanar una sèrie d’actituds cíviques dels ciutadans”, amb explicació detallada del que s’espera de la ciutadania, tant en temps de normalitat com de catàstrofe.

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mònica Oltra, aquest dilluns. Foto: EP.

Segons Oltra, “açò són diners ben gastats” i “està justificat que, des de l’erari públic, s’invertisca en la prevenció de determinades malalties perquè és una qüestió de salut pública”.

Ha subratllat que, per contra, “no és publicitat institucional legítima” la campanya de la Generalitat amb el lema ‘Som impuls i suport als nostres’ realitzada “en forma de banderoles, com es fa en les campanyes electorals, amb el color del PP i un lema genèric que ven l’aconseguit pel govern, per tant el partit en el govern, i que és pura propaganda partidista”, ha asseverat Oltra, qui manté que “açò, amb aquesta llei, no seria possible”.

Inauguracions, plaques i primeres pedres

Quant a les infraestructures públiques, Compromís proposa prohibir inauguracions d’obres o serveis finançats amb fons públics per part de càrrecs electes o alts càrrecs del govern, amb esment exprés a viatges en la cabina del conductor. Segons Oltra, aquesta llei acabarà amb fotos com la del president de la Generalitat, Alberto Fabra, i la consellera Isabel Bonig en la cabina del primer metro a Riba-roja de Túria (València).

“A Tomás Gómez se l’han carregat per una foto com aquesta”, ha agregat la dirigent de Compromís, que ha mostrat altres exemples de “fotos que han de passar a la història” com la inauguració de l’aeroport de Castelló, amb Francisco Camps i Carlos Fabra.

Carlos Fabra, Francisco Camps i Alberto Fabra, en l’acte d’inauguració de l’aeroport de Castelló.

Aquesta norma prohibeix també instal•lar plaques commemoratives que facen referència a càrrecs electes o alts càrrecs que hagen participat en la decisió de la construcció, engegada o qualsevol altra, així com a actes de col•locació de primeres pedres, inici de construcció o lliurament públic de claus, entre d’altres.

Com a exemple d’inauguració “absolutament propagandística”, Oltra ha citat la de l’Hospital de Llíria, “obert sense tenir encara les condicions necessàries perquè començava el període electoral”.

Imatges de l’interior de l’Hospital de Llíria, en el moment de la seua inauguració. Foto: La Veu del PV.

Fabra i el ministre Alonso en la inauguració de l’Hospital de Llíria. Foto: EP

Des de Compromís pretenen “donar-li la volta completament” a la concepció, no solament de la publicitat institucional, sinó també de les infraestructures públiques, per a evitar un ús particular o partidista de béns o fons públics. “És una manera de fer campanya de partit amb diners de tots”, ha reprovat Oltra, qui ha criticat l’augment en un 80 per cent de la partida de publicitat institucional en un any electoral “perquè, segons Fabra, calia esforçar-se més perquè volia guanyar amb majoria absoluta”.

Règim sancionador i consell de control

Aquesta proposta s’emmarca en la seua intenció de “reforçar democràticament les institucions” inclou un règim sancionador, inspeccions i la creació d’un Consell de Control de la Publicitat Institucional, amb un membre proposat per cada grup parlamentari, dos designats pel Col•legi de Publicistes i Relacions Públiques de la Comunitat i quatre ciutadans triats de forma aleatòria, un entre els proposats per associacions de consumidors, un altre per universitats públiques de comunicació i dos més entre ciutadans que complisquen determinats requisits.

La iniciativa legislativa de Compromís planteja així mateix que es determinen els mitjans de difusió d’aquestes campanyes amb proporcionalitat a les audiències o lectors, sobre la base de criteris independents i objectius com l’Estudi General de Mitjans (EGM).

Comparteix

Icona de pantalla completa