Diari La Veu del País Valencià
Castelló acull aquest divendres ‘La llegenda de l’origen del foc a la festa’
RedactaVeu / Castelló de la Plana

Amb motiu de la celebració del 25 aniversari de ‘Botafocs. Ball de Dimonis i Bestiari de Castelló de la Plana’, la Fundació Caixa Castelló organitza, en el seu cicle ‘Cuencuentahucha’, l’espectacle familiar d’animació ‘La Llegenda del Foc: Origen del Foc a la Festa amb el professor Tarambana & Cia’, creat especialment per a aquesta ocasió per la companyia Splai Castelló que ha preparat un contacontes per a divulgar tots els aspectes relatius a la indumentària dels dimonis, les eines de foc, el bestiari, els elements d’intendència i seguretat o els cabuts.

L’espectacle d’animació tindrà lloc aquest divendres 27 de març, a les 18:30 hores, al Saló d’Actes de l’Edifici Guardiola, Botafocs. Ball de Dimonis i Bestiari de Castelló de la Plana realitzarà, en acabar l’espectacle un correfocs infantil amb pirotècnia en el carrer Enmig de Castelló, davant l’Edifici Guardiola de la Fundació Caixa Castelló.

Del primer carnestoltes de 1990 al naixement de Botafocs

Cap a l’any 1989 un grup de persones del Col•legi Públic Elcano del Grau de Castelló van començar a treballar conjuntament per a fer possible la creació d’un ball de dimonis. Així, els Dimonis del Grau van realitzar la primera actuació en el Carnestoltes del Grau de 1990. El grup es va ampliar amb la creació d’un grup de percussió, participant en nombrosos actes de Castelló com ara l’Encesa de Gaiates, la Cavalcada dels Reis d’Orient o les Festes per la Llengua.

No va ser fins al 1993 quan va nàixer el grup Botafocs amb membres sense límit d’edat que abasta un àmbit geogràfic major.

25 anys fent festa amb el foc

Botafocs va anar creixent amb persones de diferents àmbits culturals, participant en festes de foc així com organitzant diferents manifestacions de cultura popular. Durant aquests 25 anys la formació ha dut a terme nombrosos espectacles populars de carrer amb els dimonis, foc, cabuts i bestiari com a segell identificatiu, fins dur a terme 496 activitats amb 520 participants i ha visitat 94 localitats de les comarques del País Valencià, Girona, Barcelona, Lleida, Tarragona, Palma de Mallorca o la Franja de Ponent.

L’arrelada tradició del ball de dimonis és un gènere que es desenvolupa a Europa al voltant dels segles XI i XII, s’organitza en el període que va de la primavera a l’estiu i reinterpreta les històries naturals de l’època clàssica enriquides amb elements de la tradició oriental per a representar la lluita del Bé contra el Mal.

Splai Teatre és, des de 2002, un referent dins de l’àmbit cultural de Castelló. La companyia de teatre formada per animadors, actors, músics i tot tipus d’artistes ha elaborat, en aquests últims deu anys, una carta d’espectacles i esdeveniments que abasta tot tipus d’actes socials i culturals: des de les Galanies a la Reina de les Festes de localitats com Castelló, del Grau, Orpesa, Alcalà de Xivert, Vistabella, Vilafamés o Santa Magdalena de Polpís, la realització dels actes d’inauguració i clausura del XX Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó de Castelló; visites guiades dramatitzades al Museu de Belles arts de Castelló o la coordinació dels Premis Joventut de Castelló, en els quals preval la innovació i la creativitat.

Però és en el vessant purament teatral on descobrim el cabal de talent que malbarata Splai Teatre. El teatre “Estimat jo també et vull”, “El somriure del mandril”, les titelles d’“Els contes del tio Nelo”, l’origen de la ciutat en “Les festes de Castelló” o la misteriosa màquina de reciclatge “El reciclamàtic” segueixen omplint els patis de butaques per a diversió del públic de totes les edats. Cercaviles, animació, tallers i jocs, produccions musicals, muntatges d’il•luminació, so audiovisuals i pirotècnia són algunes de les opcions que Splai Teatre ens ofereix per a elevar el temps d’oci o la celebració de les nostres festes a un altre nivell.

Comparteix

Icona de pantalla completa