Diari La Veu del País Valencià
Ciscar i Català, contra les cordes per negar informació a EUPV
RedactaVeu / València

El portaveu en les Corts Valencianes i candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, ha apuntat, després que el Jutjat d’Instrucció nº 2 haja vist indicis de delicte en l’opacitat dels consellers José Ciscar i Maria José Català, ha manifestat: “Esperem una sentència exemplar”.

Blanco s’ha preguntat si “aquesta és la credibilitat del Consell del Partit Popular en matèria de transparència” al temps que ha llançat una pregunta molt directa dirigida a l’actual cap de Consell: “Què farà Alberto Fabra quan siguen imputats José Ciscar i María José Català? Complirà les seues línies roges?”.

En aquest sentit, Ignacio Blanco ha recordat que es tracta d’un comportament “presumptament delictiu que suposa impedir l’exercici de drets civils reconeguts per la Constitució i per les Lleis” i que l’actuació de Ciscar i Català suposa una actuació “que empara les pràctiques corruptes, que no són netes i que moltes vegades no són legals”, ha afegit el portaveu d’EUPV en les Corts.

Delicte penat amb inhabilitació especial per a càrrec públic d’un a quatre anys

La jutgessa Beatriz Sobremonte Andrés, titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de València, estima que l’actuació del vicepresident José Ciscar i de la consellera i portaveu del Consell valencià María José Català, que reiteradament han negat documentació pública a Esquerra Unida, podria ser constitutiva d’un delicte contra la Constitució, penat amb inhabilitació especial per a feina o càrrec públic d’un a quatre anys, i ordena remetre les actuacions a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia.

La diligència del Jutjat d’Instrucció número 2 de València exposà el passat 20 de març que “cabria entendre que existeix una conducta de dos membres del Govern valencià referida a la denegació d’informació i documentació a determinats diputats de l’oposició en les Corts Valencianes que expressament havien efectuat sol•licituds d’informació sobre activitats del Consell i que podrien ser constitutives del delicte al•legat [contra la Constitució], que segons exposa el Ministeri Fiscal estima que els delictes serien comesos per María José Català Verdet i José Ciscar”, per la qual cosa decideix remetre les actuacions a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia.

El passat 4 de març, el fiscal Joaquín Ramón Baños Alonso, afirmava que “respecte al supòsit que s’examina, referit a la conducta de dos membres del Govern valencià, consistent en una actuació denegatòria d’informació i documentació a determinats diputats de l’oposició en les Corts Valencianes, que formalitzaren contínues peticions, en sol•licitud d’informació sobre distints aspectes de l’activitat del Consell i que els fóra lliurada diversa documentació administrativa, estimem que els fets podrien constituir un delicte previst i penat en l’article 194 [542 del vigent] Codi Penal”. Així, la Fiscalia Provincial de València insta la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia a “assumir la competència per a la instrucció, i en el seu cas, l’enjudiciament de les presents diligències”.

L’article 542 del vigent Codi Penal estableix que “incorrerà en la pena d’inhabilitació especial per a feina o càrrec públic per temps d’un a quatre anys, l’autoritat o funcionari públic que, tot i saber-ho, impedisca a una persona l’exercici d’altres drets cívics reconeguts per la Constitució i les Lleis”.

Català: “Estem tranquils, és un intent d’EUPV per guanyar visibilitat política”

La consellera d’Educació, Cultura i Esports i portaveu del Consell, María José Català, ha considerat que la querella del grup parlamentari d’EUPV per denegació de documentació a l’oposició contra ella i el vicepresident del Consell, José Ciscar, respon a la “sagnia de vots” de la formació d’esquerres i a un intent per “guanyar visibilitat política”, informa EP. No obstant açò, ha dit que tots dos estan “tranquils” perquè el trasllat de la querella des de la justícia ordinària al Tribunal Superior de Justícia valencià Valenciana (TSJ) és “lògic” en tractar-se d’aforats.

Així ho ha indicat després que s’haja conegut que el jutjat d’instrucció número 2 de València ha remès a la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) la querella d’EUPV contra Català i Ciscar per denegació de diferent documentació.

Comparteix

Icona de pantalla completa