Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià, a la cua de tots els indicadors de lectura
RedactaVeu / València

La Fundació pel llibre i la Lectura (FULL), de la qual són fundadors l’Associació d’Editors del PV (AEPV) i el Gremi d’Editors de València, va presentar ahir al Centre Cultura La Nau de València, el seu Pla València de Foment del Llibre i la Lectura.

Aquest pla té com principals objectius promoure un espai de reflexió i debat sobre la situació del llibre, dissenyar les línies mestres d’un Pla Nacional del Llibre i la Lectura, com els que ja tenen altres comunitats autònomes, i dur a terme activitats formatives relacionades amb el llibre i la lectura.

Com ha destacat Figuerola, aquest pla valencià de foment del llibre i la lectura “naix amb la voluntat de ser la llavor d’una veritable política de promoció del llibre i la lectura”, plural i sostenible, consensuada per tots els actors involucrats en el sector de llibre i articulat per i des de la Generalitat Valenciana, “siga qui siga el partit que governe”, ja que “és responsabilitat de les administracions públiques impulsar polítiques que fomenten el llibre i la lectura” com a eines fonamentals del desenvolupament de la personalitat i de la socialització, dos elements “bàsics” per a conviure en democràcia i en la societat de la informació.

Per la seua banda, Manel J. M. Romero, secretari del patronat de FULL, ha exposat els principals àmbits d’intervenció del pla, entre els que destaquen el foment de l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià, la promoció d’accions que posen en valor el llibre i la lectura en la societat valenciana, l’increment de la presència del llibre en els mitjans de comunicació, l’estimulació de la creativitat dels escriptors valencians i l’enfortiment de la defensa dels drets de la propietat intel•lectual, així com el desenvolupament d’un industria editorial pròpia, “com un dels instruments més eficaços de foment de la lectura i estímul de la creativitat”, donant suport a les llibreries, fomentant el llibre digital i les biblioteques, i desenvolupant els vincles culturals del País Valencià en el àmbit nacional i internacional.

Públic en l’Aula Magna. Foto: García Poveda.

Els valencians, a la cua dels indicadors nacionals i internacionals

Segons Figuerola, “els índex de lectura al País Valencià són descoratjadors i els valencians estem a la cua de tots els indicadors nacional i internacionals” .

Segons dades del 2012 de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE), el percentatge de lectors al País Valencià era de 56,8%, mentre el de mitjana espanyola era de 59,1% i la mitjana europea era del 71%. Per comunitats autònomes amb llengua pròpia, també estem a la cua a l’hora de comprar llibres en valencià (2%), mentre a Catalunya la compra de llibres en català és del 28,1%, a Balears del 12,4%, en gallec a Galícia és de 4,9%, en eusquera al País Basc és del 5,1%, i en eusquera a Navarra de 2,1%.

“La ràtio de llibreria per habitant és decebedora. Tenim una llibreria per cada 15.304 habitants, vora el 30% per davall de la ràtio nacional”, ha puntualitzat el president de FULL. “En relació a les biblioteques, la mitjana de préstec per habitant i any és de 0,92, mentre la mitjana nacional se situa en 1,7%. La mitja de documents per habitant és d’1,40 per habitant, també per davall de la mitjana nacional”.

David Cases, Jesús Figuerola i Manel J.M. Romero. Foto: García Poveda.

Vistes aquestes dades, Figuerola considera una “necessitat urgent” posar en marxa un pla valencià de foment del llibre i la lectura. El president de FULL ha conclòs la seua intervenció instant a la Generalitat Valenciana i a totes les institucions públiques i privades a “facilitar als valencians i valencianes l’accés al llibre i la lectura perquè d’aquesta manera incrementarem el capital cultural i humà del nostre poble”.

L’acte ha estat presidit per Antoni Arinyo, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Jesús Figuerola, president de FULL i d’AEPV, i Manel J. M. Romero, secretari del patronat de FULL, i ha comptat amb la presència dels escriptors i candidats socialistes a les Corts Valencianes, Fernando Delgado i Carmen Amoraga; i Verònica Cantó, secretaria de l’AVL, així com nombrosos editors, llibreters , distribuïdors i agents culturals.

Àmbits d’intervenció del Pla de Foment del Llibre i la lectura

El Pla es planteja, com a estratègia de treball, en primer lloc, l’elaboració d’un estudi que visibilitze les accions que s’hi realitzen, que detecte les necessitats del sector i, a partir del segon any, avalue els resultats de les accions que s’han dut a terme. També contempla la convocatòria periòdica tots els agents vinculats al llibre i la lectura “per escoltar les necessitats i donar a conèixer les accions del Pla”. En tercer lloc, compren la incorporació de les noves tecnologies TIC en tots els objectius del pla, com a eines de comunicació i difusió de les accions.

Manel J.M. Romero, Antonio Ariño i Jesús Figuerola. Foto: García Poveda.

Els objectius generals del Pla, són posar en valor el llibre i la lectura en la societat; promocionar en l’àmbit nacional i internacional les propostes valencianes relacionades amb el llibre i la lectura; fomentar i propiciar l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià; incrementar la presència del llibre i la lectura en els mitjans de comunicació; reconèixer i prestigiar els mediadors de la lectura de l’àmbit familiar, professional i de la indústria del llibre; estimular la creativitat dels autors valencians; enfortir les garanties dels drets d’autor;, potenciar el desenvolupament d’una indústria editorial pròpia; i donar suport a les llibreries i fomentar el llibre digital i les biblioteques.

Comparteix

Icona de pantalla completa