Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa a punt de tancar el cas del metro de València

La jutgessa que instrueix la investigació de l’accident del metro de València, on van morir 43 persones i 47 més van resultar ferides el juliol del 2006, ha donat un termini de 5 dies a les parts per acordar si se segueix amb el cas amb l’obertura de procediment abreviat o es torna a aturar una causa reoberta per l’Audiència.

La magistrada Nieves Molina Gasset també ha donat per ‘inadmeses’ dues de les tres peticions que el Ministeri Fiscal havia demanat el mes de desembre per a la pràctica de tres diligències d’indagació. Segons la jutgessa la sol·licitud anava acompanyada de “valoracions subjectives”. Es tracta d’una pericial a practicar per experts en seguretat ferroviària sobre l’adequació dels Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana a la normativa de seguretat, un dictamen de la Inspecció de Treball i un informe pericial a fer per l’Invassat en relació amb el possible incompliment de la normativa relativa a la prevenció de riscs laborals.

La jutgessa ha admès la diligència de la Inspecció del dictamen a la Inspecció de Treball però ha rebutjat les altres dues. Sobre la pericial d’experts en seguretat la jutgessa ha admès que “no correspon, donada la responsabilitat que intenta depurar la legislació vigent aplicable en el moment de l’accident”. Pel que fa a la pericial sol·licitada a l’Invassat, la jutgessa l’ha rebutjada perquè “segons Inspecció de Treball, no ha existit vulneració o infracció de la normativa sobre prevenció de riscs laborals”.

Molina Gasset ha enumerat totes les proves practicades en el temps d’instrucció de la causa, tant en infraestructures, material mòbil, balises i en la formació del maquinista. Segons el seu dictamen, “les instal·lacions s’acomodaven a la normativa de seguretat” i conclou que hi ha “absència d’errors estructurals”. Respecte les balises, la magistrada incideix a l’ofici complementat per ADIF, on s’expliquen “sense cap dubte que no existia cap normativa que obligués a protegir amb sistemes tecnològics els trams de velocitat”.

Sobre la pericial sobre si Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana complia abans del sinistre amb les normatives de seguretat exigides, la titlla de “falta de concreció” i assegura que la normativa “tant estatal com comunitària” a la data de l’accident “no resultava de l’aplicació de l’empresa ferroviària”.

Notícia publicada en Racó Català

Comparteix

Icona de pantalla completa